• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2.5-drożne] STX FX300 Aida Design

Reakcji
3
Cześć!

Przedstawiam Wam projekt kolumn głośnikowych opartych o popularny zestaw >>DIY STX FX300<<.

Założenia:

Autorski design obudów inspirowany konstrukcją Sonus Faber Aida. Inspiracja oznaca tutaj "wyciągnięcie" pewnych smaczków czy rozwiązań konstrukcyjnych, zmodyfikowanie ich i wdrożenie do swojej bryły. Elementy, które od samego początku chciałem zastosować to: podwójnie zagięty profil kolumny w kształcie "S", profilowany spód i fornirowane skrzydła. Kolumny wykonane na zamówienie.

Budowa:

Na początku powstał oczywiście projekt koncepcyjny w 3D. Przy tego typu realizacjach nie wchodzę do warsztatu bez kompleksowo opracowanej bryły. Obudowy są wykonane w całości z MDF 19mm i HDF 3mm. Konstrukcja posiada swój główny szkielet, ( wykonany w pierwszej kolejności ) do którego zostały doklejone boki wykonane z nacinanego MDFu. Klejenie odbyło się za pomocą kleju poliuretanowego i specjalnie przygotowanych do tego form pod tradycyjne ściski. Taki zabieg zapewnił mi idealne doleganie ścian do wewnętrznych wręg + dobre wiązanie z klejem. Klej poliuretanowy w przypadku nacinanego MDFu jest niezastąpiony. Na tym jednak ściany się nie kończą. Kolejną i docelową warstwą było okjejenie MDFu HDFem 3mm - w tym przypadku na tradycyjny biały klej z wykorzystaniem tych samych form.

Wykończenie:

Design zakładał mocno kontrastującą kolorystykę w połączeniu ze srebrnymi metalowymi elementami. Obudowy zostały wykończone w czarnym skaju, a fornirowane elementy miały wprowadzić pewną dynamikę kształtów i ożywienie kolorystyczne całości.

Skrzydła:

Bez wątpienia element, który był najtrudniejszy w egzekucji i tym samym potrafił wyprowadzić mnie z równowagi... Skrzydła wykonane w całości z forniru modyfikowanego "Dąb Bielony". Na jedno skrzydło składa się 6 warstw forniru + ozdobne paski poprzeczne co daje grubość około 4mm. Elementy zostały klejone w uprzednio wykonanej prasie o profilu boku kolumny.

Elementy ozdobne:

Wykonane z blachy ALU 6mm, frezowane na CNC i polerowane . Kolce (ALU) udało się ustrzelić na allegro w bardzo dobrej cenie - nie są "seryjne".

Zdjęcia gotowej konstrukcji:

Podsumowanie

Po mimo ilosci nerwów i kur*w jakie zostały rzucone w powietrze, projekt dał mi ostatecznie sporą satysfakcję z jego wykonania. To co na początku było tylko designem 3D stało się namacalnym dowodem, że mogę takie głupoty robić... a to w świecie DIY jest najfajniejszą nagrodą. :)

Zapraszam do dyskusji!

Łooo, ale czad :biggrin:

Jaki czas realizacji od momentu wykonania projektu 3D?

Dzięki za pierwsze komentarze!

Awx'y masz jeszcze w starszej wersji?

Niestety TAK, a szkoda bo fajnie byłoby sprawdzić nową wersję w tej aplikacji :(

Jaki czas realizacji od momentu wykonania projektu 3D?

Szczerze powiedziawszy to sporo za dużo... Projekt powstawał przez 10m-cy ale była to droga w ciemno i wiele niewiadomych zdecydowało o takim stanie rzeczy... W tym samym czasie (równolegle) wykonałem też kilkanaście innych projektów. Teraz zapewne zrobił bym je w logicznym czasie ale samo projektowanie i rozmyślanie "how to..." sporo zajeło.

W tym miejscu chciałbym jeszcze podziękować:
( wybaczcie ale post pisałem wczoraj w nocy i wypadło mi z łba... )

Pogromcy Mitów
- za rozkminianie konstrukcyjne i sklejkę elastyczną, która pozowliła mi na stworzenie szablonów :)
Piotrkowi T. - za generalny support rozmowny... ;)

Niesamowita praca.. wielkie gratulacje..

Z drobiazgów.. tak się mnie wydaje, że skrzydełka "hermesa" są troszkę za małe w stosunku do boku obudowy.. ale to wrażenie ze zdjęć..

Z drobiazgów.. tak się mnie wydaje, że skrzydełka "hermesa" są troszkę za małe w stosunku do boku obudowy.. ale to wrażenie ze zdjęć..

Zgadzam się - dobre oko :) Projekt 3D zakładał większe skrzydła ale wymiar został pomniejszony o 20mm po całym obwodze w stosunku do oryginału.

Piękna stolarka :) Mam jedynie pytanie odnośnie rozmieszczonych głośników, w oryginale nie są one w osi. Czy poprawiałeś zwrotnicę ? przesunięcie wysoko tonowego głośnika na środek nie zaburza koncepcji zaprojektowanej oryginalnie zwrotnicy ?

Ten zestaw to chyba pod lampę z 90 dB efektywności. Ponoć niezłe głośniczki - wersja v2, chyba posiada technologię mirror driver .
Opis technologii jest przy okazji opisu Foton FX-300.

Powrót