Witaj Dablu,
no i tak właśnie zachowuje się w symulacji i tak się zastanawiam po co?
Surowe skrzynki stoją już na biurku. Pierwsze (z pradziwego zdarzenia i mające mieć praktyczne zastosowanie) pomiary dokonane. Teraz przyszła kolej aby zmierzyć się ze zwrotnicą. Jak myślisz, czy można zostawić filtrowanie 14SK z innej zwrotnicy i dopasować do niego filtr do nowej wysokotonówki STX-a, czy całkiem od zera starać się zrobić to od nowa. Nie znam się, być może nowy GDWK ma jakieś zalety w stosunku do PJ-ki i nie zostaną one wykorzystane przy takim rozwiązaniu. Będę na razie sam próbował coś spłodzić w oczekiwaniu, aż ktoś na forum nie zastasoje jej praktycznie i nie pochwali się swoimi dokonaniami. Niestety, nie mam odniesienia do tego, co na tym forum jest w użyciu, ponieważ słucham sobie muzyki na sprzęcie nie raz wyklętym tutaj. Tak więc nie mam pojęcia czego mam się spodziewać i oby to była miła niespodzianka...
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------
To jeszcze ja. Zgodnie z sugestiami Pogromcy robiąc pomiary zrobiłem też pomiar równoległego połaczenia GDN i GDW w zgodnej polaryzacji. Wczytałem wszystko do SW, zrobiłem symulację głośników bez żadnych zwrotnic, ustawiłem ofset GDN-a i porównałem teoretyczne sumowanie z praktycznie zmierzonym i tak to wygląda:
Muszę powiedzieć, że duża zgodność. Czy można przyjąć, że wszystko jest Ok i mogę zacząć dłubać w zwrotnicy ?
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------
A tak wyglądają zaimportowane z Arty nałożone na siebie osobne pomiary:
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------
Sprawdzałem zwrotnicę, którą zaprojektował Sound Wave pod 14SK+AWX po rezygnacji z szeregowej cewki w gałęzi głośnika wysokotonowego i dołożeniu tłumika w postaci rezystora.
Sumowanie na moje kiepskie oko może być ale coś jest chyba nie tak, bo jakieś mizerne to filtrowanie GDWK a i fazy jakieś rozjechane. Nie wiem, czy tak może zostać? Pytam nie bez powodu, ponieważ bez wcześniejszego zastanowienia i konsultacji zamówiłem wszystkie elementy w Polink-u i mam je w domu...
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński