• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX GDN-14-50-4-SS proszę o pomoc.

Reakcji
0
Witam.
Będe teraz na dniach mial za free od kumpla stx'a GDN-14-50-4-SS i chciał bym sobie z niego zrobić małego suba. Nie wiem w jakiej lepiej go budzie zrobić closed czy BR. I poźniej jaki do niego wzmacniacz. Proszę o pomoc. Z góry dzieki.

Nie jestem pewien co do opłacalności takiej konstrukcji. Wedłóg majej i nie tylko mojej opini subwoofer to min. 20 cm. głośnika. "14" ma za małą powierzchnie membrany.

Hmm patrząc z drugiej strony to można na nim zrobić małego suba do kompa, coś tam pierdzieć będzie ale warjot to z niego raczej nie będzie :P
Fs - 36hz... tylko w jakiej obudowie... coś około 15L chyba mi wyszło

Bo on ma mi zastąpić CREATIVA z zestawu P5800 zawsze to będzie z tego lepszy bas niż z tej małej skrzynki ;]

Zacznijmy od tego że on ma inne parametry niż podaje producent ;]
Gdzieś już na forum Viper je umieścił ...
Jak na suba to tylko br - żeby go slychać było wogóle bo spl ma malutki...

Powiem szczerze, że mimo słabiutkich parametrów i niskiego spl, ten głośniczek potrafi sie sprawdzić właśnie w roli takiego mikro suba. Nie schodzi za nisko ale wytrzymuje dość duże moce i jak na głośnik tej wielkośći to potrafi zadziwić..

Właśnie on nie ma być jakiś mocny do muzy czy coś to ma być lepszy od tego CREATIVA, a używany będzie zazwyczaj do gier i filmów.

To wkońcu jaką obudowe zrobić?? BR tylko ile litrów bo tu widzę wasze różne opinie na ten temat...

chcialbym zeby to najlepij aktywny byl, to do niego wzmak nie powinien byc drogi... co polecacie??

Nie lepiej dołożyć pare zł i kupić 18sw ?
SPL o 10dB większy więc nokaut...
Buda 15l więc tylko troszkę większa, tym bardziej że chciałeś dać 22l ...

Na samym początku pisałem, że ten głośnik będe mial za free od kumpla, bo mu niepotrzebny, a mi się przyda. Zawsze zagra niż te coś CREATIVA. A na przyszłość oprócz skończenia estradówek chce zrobić suba na 30 AP i jakieś monitorki.

Creative jest o tyle lepszy że ma przynajmniej jako taki spl ;]
a ten stx <80dB z metra :/
magnes jest mikroskopijny ...
Ale za to dostanie 60 pare W od tadeusza - może jakoś tam zagra :P

Zobaczymy jak już zrobię i porównam, bo dla mnie nie podoba się bas z tego creativa... Ale wydaj mi się żę to bedzie lepiej grało... :)

Apropo strojenia. Jak na 50Hz to jaki bas reflex??
Wymiary budy już mam na około 9l. W środe biorę się za budowe :)

Powrót