• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX gdn 14-50-4 SS

poszukaj w postach Viper-a, niestety wszystkich aplikacji wszystkich możliwych głośników na pamięć nie znam.
Na audiomanii pisaliśmy o tym sporo, szkoda że akurat nie działa.
krzyhoo9 napisał:
Głośnik raczej zostanie bo już ma kupione
fakt, jak już zainwestowało się całe 30zl w głośnik to lepiej sprzedać samochód niż tego stxa :)
Bez carpowera 602 ten sub nie zagra niestety, niedość że mały rozmiar, to jeszcze wyjątkowo niska efektywność.

hmm 14cm głośnik STX-a za 25zl na suba.... ciezko to nazwac dobrym pomysłem.

Generalnie jesli ktos lubi muzyke, a nie napierdalanie w bagazniku to IMO sub na dobrym 20cm glosniku bedzie jak znalazl.

To już w ogóle go nie bedzie słychać...

Ps. Ciekawie wygląda bp 4th w tej konfiguracji: 7l - 5l@70hz

No to wsadź głośnik o tak mizernej efektywności do closed, potem do bagażnika i nasłuchuj czy przypadkiem coś tam gra, bo za wiele nie usłyszysz...

A na monitorki to closed może być :)

Jeszcze troche podubałem i najlepiej już chyba bedzię 5,5l-7l@66hz...podbicie +3db no i całkiem spoko zejście jak na taką pierdziawke-można próbować ;)

Shiver napisał:
A na monitorki to closed może być

no bo właśnie mam zrobioną bude pod ten głośnik 14L ~50Hz, i wogóle basu z tego jest niewiele bez EQ i podbić basu, tymczasowo mam podłączone pod wieże panasonica ale robie gainclone'a.

czekam do jutra wieczora na jakąś korektę.Jeśli nie będzie żadnych propozycji to zaczynam :twisted:

co do bp to jaki sposób mocować głośnik :?:

TAK :?:
pict.png

Nooo, na przegrodzie odzielającej komory...połączenie głośnik/przegroda musi być baaardzo szczelne :)

ale chodzi mi o umocowanie głośnika. tak jak na rysunku czy od drógiej strony przegrody ale rysunek chyba mówi wszystko :wink:

a br ma być w mniejszej czy większej komorze :?:

Wg. naszego projektu ma być w większej komorze. I jedna jeszcze uwaga-tunel b-r profilowany z dwóch stron bo bedzie świszczeć...

faktycznie 7-5L~70HZ fajnie wygląda...
chyba tylko w winisd, w realu jest mega beznadziejnie.
Psycho napisał:
Ale ja chcę przy okazji dowiedzieć się czy taka obusowa closed 14L ~ 50Hz będzie nadawała się do monitorów !?
tak, w sam raz, tylko nie na tym głośniku. Do tego głośnika tylko closed 6-9 litrów i ew ten bp4th.
Psycho napisał:
no bo właśnie mam zrobioną bude pod ten głośnik 14L ~50Hz, i wogóle basu z tego jest niewiele bez EQ i podbić basu, tymczasowo mam podłączone pod wieże panasonica ale robie gainclone'a.
buda za duża, u mnie w 8l było sporo basu. Zresztą z 20w wzmakiem to też nie ma się czego spodziewać, tym bardziej że pewnie ma eq wbudowane.

Powrót