• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX GDN-17-140-8-SCX może być w kolumnach zamkniętych?

Reakcji
0
dwudrożne z dwoma głośnikami: 1xniskotonowy+tweeter

jaką objętość pudeł dać, jaka częstotliwość podziału
z GDWK-10-250-8-AK

czy zwrotka do bassreflex nada się do obudowy zamkniętej?

takie coś mi się marzy :razz:

Załączniki

• 03_apple_209.jpg
    03_apple_209.jpg
    13.5 KB · Wyświetleń: 0
dolphin123, przynajmniej BS troche skompensuje :cool:

A tak serio, widać że nie masz za dużo wiedzy bo piszesz głupoty ;) Poczytaj jeszcze artykuły. Głośnik wysokotonowy który chcesz wykorzystać nie jest bdb w tej cenie, są lepsze za 10zł więcej. Choćby Vify DX25 czy DX19. Wtedy możesz spokojnie polączyć z 17/140/8/scx. Zwrotnicy nie ma do takiego zestawienia. Będziesz musiał albo wysłac je do kogos żeby Ci zmierzył i zaprojektował albo samemu sie pobawić z naszą pomocą...

jamesjamesbond napisał:
czy zwrotka do bassreflex nada się do obudowy zamkniętej?

To jakas chinszczyna :P... poczytaj o zwrotnicach nieco ;)

17/140/8/scx + stx pj
Mamy na forum zwrotnice zaprojektowana pod ten zestaw.

Witam!
Ktos moze juz budowal 17/140/8/scx + stx pj ?
Ew. inne konfiguracje z 17/140/8/scx ?

wasik1989 napisał:
??

jamesjamesbond napisał:
jaka częstotliwość podziału
z GDWK-10-250-8-AK
lepiej oprzeć się o gotową zwrotę.

jamesjamesbond napisał:
takie coś mi się marzy :razz:
mało wymagający jesteś ;)

Jak chcesz to ktoś ma tu do sprzedaży takie głosniki, były użyte raz do zaprojektowania zwrotnicy i będziesz mógł je kupić w dobrej cenie :)

dolphin123, przynajmniej BS troche skompensuje :cool:
raczej przesuwa w dol, bynajmniej go nie kompensujac...
tak szerokie obudowy poza koniecznoscia nizszej kompensacji baffle step (co nalezaloby uwzglednic w projekcie zwroty) - wychodzi od razu mowie drozej ;) to dodatkowo strasznie brzydko wygladaja.
btw czemu ma byc obudowa zamknieta? chcesz sie pozbawic basu?
http://www.tymphany.com/dx19td05-04 . jakkolwiek raczej normalnie ciezko dostepna - nie wspominajac juz o trudnosci ze znalezieniem zwroty do takiego zestawienia.

Sound Wave napisał:
koledzy takie szerokie to się robi odgrody a nie kolumny

..albo budy dla psa...

Wracając do tematu. Istniejąca zwrotnica do tego zestawu była juz przez kogos testowana czy jest tylko wytworem obliczen/symulacji/pomiarow?

wasik1989 napisał:
Głośnik wysokotonowy który chcesz wykorzystać nie jest bdb w tej cenie, są lepsze za 10zł więcej. Choćby Vify DX25 czy DX19
tutaj mowa o AK a nie AKX! AK kosztuje 38zl
Caleb napisał:
http://www.tymphany.com/dx19td05-04 . jakkolwiek raczej normalnie ciezko dostepna - nie wspominajac juz o trudnosci ze znalezieniem zwroty do takiego zestawienia.
:shock: pierwszy raz widze :lol:

jamesjamesbond, niechce mi sie rozpisywac wiec poprostu nam zaufaj.
skozystaj z gotowego projektu zwrotnicy do GDN 17 SCX + GDWK PJ i zrob raczej waska obudowe b-r. pomoge z projektem skrzynki itp byle bys tego paskudztwa nie kopiowal i kasy nie marnowal :???:

a czy ten glosnik moze zagrac w obdowie zamknietej to niewiem - trzeba by przetestowac. tzn zagrac zagra ale pytanie jak?

słuchałem tego raz przez chwilę, niestety , buda z 15l około i dołu to tam nie było zbyt wiele.

takero napisał:
słuchałem tego raz przez chwilę, niestety , buda z 15l około i dołu to tam nie było zbyt wiele.

Ale jak zestrojone itd? Poza tym malo basu moze byc roznie rozumiane, moze porownasz do czegos?

nie wiem ile wyciągniesz dołu wtedy z tego , imho to może byc już za dużo do tego głośnika.

Powrót