• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX GDN-18-130-8-AKX

Reakcji
0
Witam. Czy ktoś miał styczność z tym głośnikiem STX GDN-18-130-8-AKX? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=488&vItemDB=itemdb Jak to gra? Ja mam konstrukcję 2x ARN150 i Vifa DX25. Chciałbym posłuchać czegoś innego. Widzę, że w dziale zwrotnic jest zwrotka pod STX GDN-18-130-8-AKX i DX25. Chcę zmienić dół, bo Vifa bardzo mi odpowiada. Słucham rocka i metalu. Zagrało by to lepiej niż z ARN?

I tak i nie. Srednica lepsza na pewno, basu nie wiem. 2 arny musza (jesli masz je dobrze zestrojone) fajnie kopac przy rocku natomiast ta 18nastka wybitna na basie nie jest w porownaniu z arnem.

Sa konstrukcje na nim.. poszukaj troche sam

porownywanie tych glosnikow jest troche nie na miejscu. jakby nie patrzec to AKX jest duzo lepszy i brzmi zupelnie inaczej

basu moze i by bylo wiecej ale zwrotnica z DXem jest zrobiona na max SPL wiec bas jest troche bardziej wycofany

bas gra. ale nie tak glosno w porownaniu do reszty pasma zeby tobie sie spodobalo
do wyboru masz albo zwrotnice z STXem lub projektowanie nowej zwrotnicy

Nie dam rady sam zaprojektować zwrotki, ani nie znam nikogo, kto by się tego dla mnie podjął. Więc zostanę przy tej co jest i zobaczę jak to zagra. Obudowa widzę ma być 15dm3. A jaka powinna być długość i średnica BR by zestroić układ na 40Hz?

nie... 15 litrow to obudowa testowa jesli dobrze pamietam irka... a jesli nie to przepraszam a odpowiednia do tego glosnika to ok 20 litrow

dokladnie. te 15 litrow to obudowa testowa i chyba trzeba pod zwrotnicami dodac taka informacje :/
40Hz to za nisko
kup razem z czesciami do zwrotnic w polinku "fi68-160" i w 20 litrach bedzie OK

moim zdaniem dzwiek z tego akx bedzie "plaski" a zarazem ostry dlaczego ??
przeraza mnie tak niski qms.

prosze opisz swoje wrazenia

Bartuś, czyzbys okreslal brzmienie glosnika na podstawie parametrow? :lol:
proponuje posluchac to sie dowiesz ze stara zasada "parametry nie graja" jest sluszna :P

Pawel S. napisał:
Bartuś, czyzbys okreslal brzmienie glosnika na podstawie parametrow? :lol:
proponuje posluchac to sie dowiesz ze stara zasada "parametry nie graja" jest sluszna :P

nie graja ale podpowiadaja : ) a to jest dosc szczegolny parametr, ale nie wiem nie sluchalem tego wynalazku ; )

Jeśli już oceniać głośnik na podstawie parametrów to wszystkich, a nie jednego , wybranego, choć i tak wiele wspólnego z rzeczywistością to mieć nie będzie ;)

"plaski" a zarazem ostry :lol:

zaprzeczenie samo w sobie podobne do
"drut prosty jest kolczasty"

A tak nawiasem istotna jest zależność qms/qes i próbowanie określania dżwięku za pomocą jednego z nich jest amatorką.
Dla przykładu podać można podobny głośnik Seasa, ale może tam też jeszcze nie zorientowali się że dżwięk jest zależny wyłącznie od qms :roll:,l
który przekłada się na "liniowość ostrą"

Powrót