• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX GDN 20-120-8 SS

Reakcji
0
Czy ktoś zna ten model??
chciałbym z niego zrobić dwudrożną w jakichś 30litrach BR z kopułką Tonsila (jeszcze nie wiem którą). Czy nadaje się to do 2dr? I jaki zastosować podział na zwrotce?

a lubisz srednie tony ?? jak nie to taka konstrukcja moze byc jak tak to lepiej daj jakis mniejszy glosnik...

Dokładnie tomekk. Ja też tak chciałem ale mnie uświadomili koledzy z forum ;] 20 cm niskotonowiec średnimi nie zaśpiewa. Potrzeba jeszcze głośnika średniotonowego (to już będą 3 drogi).

do aryan: 20 cm to moze by uszlo ale przy glosniku lepszej firmy a nie stx i to tez byloby nierozsadne i tu zadna kopolka nie pomoze

basy alfreda i stx slyna z "ciekawego" (nierownego) pasma od 2kHz w gore wiec jak juz wielu znanych i doswiadczonych na tym forum mowilo trzeba je ciac max nisko (ofkoz z rozsadkiem) wiec w zyciu z 20cm do 2way nie da rady

Ok thx 4 help. Zostane przy 18-80-8 SS i utne pare litrów i pokarze wam co z tego wyszło. A przy okazji jakbyście cieli 18tke?? oczywiście przy kopułce Tonsila

SS nie mierzyłem ale SC mają rezonans na końcu pasma.... przy jakiś 3500Hz.... więc albo robisz pomiar i dokładnie stroisz pułapke rezonansową albo musisz dać niskie cięcie 12dB/okt

a moze zamienisz te STX'y na TVM Acoustic (TESLA)?? 2x 150-03 i do tego kopulka TONSILA to by bylo klasa:) zgrabne, ladne, i mile dla ucha :)

Waldorf napisał:
a moze zamienisz te STX'y na TVM Acoustic (TESLA)?? 2x 150-03 i do tego kopulka TONSILA to by bylo klasa:) zgrabne, ladne, i mile dla ucha :)
z drugiej strony eksperyment z STX'em też by sie przydał:)

Ja polecam Tesle XW165.
A co do STX-a to za dwa tygodnie pojawi sie zupelnie nowa seria glosnikow ktora zastapi poprzednie modele. Poprawione beda parametry w zakresie basu (nizsze Fs i wieksze Xmax)

naprawde jestem ciekaw jak zagraja nowe STX'y i jakie beda ich ceny :D .. a co do tego XW165 to dobry pomysl :)

Powrót