• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[STX GDN-22-140-8 STC] Prośba o sprawdzenie obudowy i strojenia

Reakcji
0
Witam. Pierwszy raz projektuje subwoofer i nie wiem czy dobrze zaprojektowałem skrzynię w WinISD Alpha.

Screenshot:

Proszę o szybką odpowiedź ;>

Okej. A że jestem nowy w temacie tworzenia subów i innych głośników to nie wiem za wiele. Im jest mniej db tym mocniej zagra? Ewentualnie to :

Jeden przykład za wysoko strojony, drugi za nisko. Może skorzystaj z sugesti producenta głośnika, wsadź w rekomendowane 30ltr i zobacz jak gra nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Jeden przykład za wysoko strojony, drugi za nisko. Może skorzystaj z sugesti producenta głośnika, wsadź w rekomendowane 30ltr i zobacz jak gra nie ma co wyważać otwartych drzwi.

Tak to wyglada:

No i git.
Miałem ten głośnik i testowałem w trzech obudowach, CL,BR i TL.
Wiadomo że w TL zagrał najgłośniej basem i zszedł najniżej, ale jak kto lubi.
Moim zdaniem dla niego 30L jest OK, więcej bym nie dawał.

Okej

---------- Post dodany o 11:51 ---------- Poprzedni post o 11:36 ----------

Jaka to obudowa tl ?

Aha to dobrze bo mam tego po uszy ;D. A gdy na wykresie dB są na - to jest głośniej czy ciszej ?

Zależy do czego.
Jak do tego suba to wiórówka, bo taniej.
A jak masz oba materiały na stanie to wybierz MDF.

Załatwiłem sobie MDF 18mm z docinaniem od znajomego za 15 zł ;D

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 19:52 ----------

Deski kleić wikolem czy silikonem?

Okej dzięki jutro lecę do castoramy. A nie wiecie czy w castoramie mozna dostac kwadratowe prety bo wytoczyłbym sobie nóżki np z aluminium.

---------- Post dodany 02.07.2013 o 21:15 ---------- Poprzedni post 01.07.2013 o 21:55 ----------

A w czym zwrotnice obliczyć?

Powrót