• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

stx GDN-27-150-8-SS

Reakcji
0
z tego głosnkia chce zrobic subwoofer tylko nie wim jakie mam miec wymiary obudowa jaki mi do tego doradzicie program zeby był prosty w ogsłudze (jestem poczatkujacy)
Jak sadzicie czy ten głosnik bedzie dobry na suba czekam na propozycje

Zacznij od Winisd Pro

ten głośnik nadaje sie na suba.
Moim zdaniem najlepiej gra w budzie 45-55l BR@33HZ.

mysle ze sobie poradze jak cos to bede sie was pytał najgozej bedzie z programem

dlaczego w WinISD Pro nie mam podanych wymiarów jakie powiny byc deski (chodzi o wysokosc,długosc itp)

Juz wszystko ustawiłem buda 49L BR 32Hz

a co to nastepny gosc co spal na matematyce i nie wie jak liczy sie objetosc ? LOL
ludzie uczcie sie matematyki :-)

spoko, tylko jaki chcresz wyglad?? moze cos takiego
wymiary wew 34x37x40 (szer x wys x gl)
wychodzi 50l odejmiesz litraz glosnika i bedzie dobrze
teraz zrobisz wszystko z plyty wiurowej najlepiej 22mm nie trzeba bedzie stosowac usztywnien i wymiary desek, przynajmniej ja tak zawsze robie obudowy:
przednia 38,4x41,4cm
tylna 34x37cm
boczne 42,2x37,2cm 2x
gorna i dolna 38,4x37,2cm 2x

niech mnie ktos skoryguje jesli gdzies zrobilem blad :P

cos mi nie pasuja wymiary przednie deski i tylneij cos sie chyba pomyliłes ale bo ja cos zle skumałem

wszystko jest dobrze :] troche wyobrazni za przednia chowaja sie wszystkie ine scianki a tylna wchodzi do srodka

moze lepiej mu podać proste wzorki niech sobie sam policzy:-)
1l = 1dm^3 = 1dm * 1dm * 1dm = 10cm * 10cm * 10cm :)
zatem 50l = 5dm * 5dm * 2dm = 50cm * 50cm * 20cm np tak :)

trza jesio uwzględnić grubość ścianek i sposób konstrukcji i wszystko wyjdzie jak sobie chcemy....

Jak ktoś sobie nie bardzo radzi z liczeniem objętości to te wzorki nie zdadzą się na wiele, ale sprubujmy tak; wys. x szer. x głęb. /1000 i jest wynik w litrach. A wymiary to se już sam dobieraj.

mam jeszcze jedno pytanie jaki byscie polecili filtr do subwoofera chodzi mi o filtr gotowy który mozna kupic

aktywny to znaczy ze ma wbudowany wzmacnoiacz razem z mikserem i filtrem

[ Dodano: 2004-12-26, 00:26 ]
poczytaj na stronie glownej

Powrót