• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX i potwory

• Autor wątku Autor wątku irek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

irek

Pan Irek
Reakcji
16
W ofercie firmy STX pojawil sie nowy potworny glosni GDN27/300/4SC juz jeden kolega z forum o nim pisal a teraz glosnik jest w sprzedazy. Wg mnie troche pszesadzony ma magnes ale czas okaze czy bedzie zmniejszony (jesli beda sie urywac).
Na tym jednak nie koniec w najblizszych dniach ma sie pojawic kilka nowych glosnikow w srod nich bedzie jeden potwor kotrego dostane na testy. Bedzie to 12 calowa bestia w aluminiowym koszu ze specjalna membrana na ogromnym zawieszeniu. Moc 300W mysle ze glosnik bedzie sie rozpedzal do +-20mm a jak zagra to sie okaze.

no to dobrze ze sie wstrzymalem z robieniem drugiego suba na 27, poczekam jeszcze to moze zrobie na tym 12 cali z alu koszem, moze byc niezle, parametry to ten 27 ma zaj..... tylko ciekawe jak gra normalny 27 wymiata, a ten to juz musi konkretnie sadzic.

mam pytanie...czym ta specjalna mambrana miala by sie charakteryzowac?? chodzi o ksztalt czy o uzyte materialy??

Ale Xmax w tym glosniku GDN 27/300 jest podany mniejszy niz dla 27/150. To tylko pomylka? Czy moze sztywniejsze zawieszenie?

dodam jeszcze że z mocą napewno nie przesadzili testowałem ostatnio 38/300/4AE i wytrzymywał ponad 300wat sinusoidy na 200Hz (standardowy test to szum różowy zdecydowanie "przyjemniejszy" dla głośnika

Parametry całkiem całkiem, SPL 91dB :D
Ale zdjęcie mi sie nie łąduje.
SW czy ten potworek bije na głowe CW 1002C?

a ja mam już z grubsza pomierzonego 42-300-8SC - wyniki na audiomanii - a tu już się nowe głośniki pokazują

oooo:] juz ma zaj....../ potworka na suba zamiast cw 1202c:]

tylko zastanawia mnie do jakiej budy wlozyc tego 27-300 nijak dziwnie wychodzi 45 L ??

jak bym sie mial za co cieszyc perlesami to bym na stx'a sr*** zadkim gó***

zreszta co ja sie bede produkowal nie mam sily juz na takie posty, taki kraj i takie zycie ze jestemy podzieleni na bardziej i mniej zamoznych, pozdro bogacze :D

Moje 27/300/4 są już w drodze do mnie :) Ciekawe jak to zagra............. to jak dla mnie to stosunek jakości do ceny jest bardzo dobry.

Ja jeszcze poczekam. moze cos lepszego sie pojawi bo moje lw w aucie juz umieraja.

No no na symulacji pięknie to wygląda ;) buda 35L@35Hz nic tylko zamawiać. Ciekawe jak będzie z wytrzymałością konstrukcji? Za tą cenę rewelacja, głośnik powinien być b.dynamiczny i dosyć nisko schodzić.

Wiecie co, nie chce sie wpieniac, ale zamawialem u nich prototyp wg wlasnej specyfikacji i wszystko wskazuje na to, ze STX zabiera pomysly! Nie tylko moje zreszta!

Naturalnie o prototypie nie ma ni widu ni slychu - zamawialem, przypominalem sie itd. i za przeproszeniem jak niemowa do gluchego no... Jeszcze jak poleca ten glosnik do TL lub podobnych zastosowan to tam pojade i komus strzele z dziewiatki "kondomem"...

irasku pisales ze 12 beda na aluminiowych koszach... jak narazie sa 12 ale na stalowych czy maja sie jeszcze pojaiwc te na aluminiowych czy juz raczej nie??

Powrót