• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX MX-140 DIY dziwnie grają

Status
Ten wątek został zamknięty.
Różnica jest taka, że kolumny grają już mniej jak z jakiejś puszki, jak jest więcej basu to efekt puszki znika całkiem, mniej zlewają się dźwięki a wysokie jakby nabrały sytości.

LightSound ty tez bladzisz
jesli jeden z wooferow jest w przeciwfazie to wtedy fale sie znosza
jesli sa oba w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy poza niezgodnoscia w punkcie podzialu
jesli podlaczyc oba glosniki mid i tw w przeciwfazie to nie zauwazysz roznicy
powodem tego jest to, ze sygnal to sinusoida i jej wartosc wynosi 0

Spokojnie, nie błądzę, sama oczywistość ;)

Ploter:

Czyli jest tak jak pisałem, tyle co próbował ktoś ze zmniejszonym tłumikiem? Ploter, dwa rezystory, pewnie masz na stanie :P

Potrzeba czasu, żeby dostrzec rzeczy niedostrzegalne na pierwszy rzut ucha.

Z "puszki" to tak jakby wsadzić głośnik do jakiegoś pudła bez wygłuszenia. W niektórych piosenkach jest mniej basu i tak dziwnie słychać. "Sytości" tzn. że głośnik bardziej słychać niż na początku grania tych kolumn i jest bardziej szczegółowy.

Wysokotonówki z Altusów akurat nawet nie porównuje do kopułki AWX.

Nie wiem czy to wina sprzętu Technicsa czy wyjścia audio z tv czy głośnika ale nie słychać wszystkich detali w wysokich tonach które słychać w głośnikach z tv.

A słuchałeś kolumn takich by zobaczyć ich charakterystykę ?? Oraz nie porównuj głosników z TV do kolumn :) złóż preampa Wallina kup mikrofon oraz odpal Holmimpulse i porób pomiary :)

Oraz nie porównuj głosników z TV do kolumn
Wiecie co, ale to nie jest wcale takie śmieszne. Bawiąc się swoimi kolumnami irytowała mnie jedna rzecz. Dźwięk z TV można słuchać bez przerwy bez zmęczenia :-) Na początku swoich kolumn nie dałem rady słuchać tak długo jak zwykłego telewizora, męczyły mnie. W telewizorze, tak jak pisze R_NEO było słychać więcej dźwięków niż w mojej konstrukcji. I nie są to "wysokie tony" a raczej zakres 2 - 5 KHz. Przeprojektowałem zwrotnicę i zmniejszyłem indukcyjność cewki w głośniku niskotonowym. Zmniejszyłem kompensację bafflestep, wypchałem średnicę trochę do góry, zmniejszyłem tłumik na wysokotonowym aby zrobić na płasko zakres 800 Hz - do końca pasma i teraz jest naprawdę ok. Dźwięk jest bardzo szczegółowy. To co robię z kolumnami porównuję bezpośrednio z podpiętymi do wzmacniacza słuchawkami HD 280 pro. Po prostu zdejmuję i zakładam słuchawki przy grających kolumnach - polecam ten sposób. Przed przeróbką jak robiłem ten test to dźwięk wydobywający się z kolumn był jakby "zza kotary" w porównaniu do słuchawek. Teraz średnica i wysokie są prawie identyczne jak w słuchawkach. Oczywiście basu jest o wiele mniej i jakość wysokich jest zdecydowanie gorsza ale zachowana jest równowaga tonalna. Przyjemnie się teraz tego słucha, nie męczy.

Podam przykład w tv grało pianino lub fortepian i było to słychać bardzo wyraźnie a w kolumnach ledwo co prawie wcale, lub w teledysku było słychać jakieś dzwonki a w kolumnach wcale.
Niestety ja na projektowaniu kolumn się nie znam więc zrobiłem kolumny z gotowego projektu.
Karmer a zwrotnicę przerabiałeś może od mx-140?

Ostatnia edycja:
Nie, to nie jest zwrotnica od mx-140. Męczę GDN 13/40/2 4Ohm od Tonsila :-) Z tego co piszesz wnioskuję, że masz zbyt wycofaną średnicę. Ale jak piszesz, że robisz gotowca to dziwne. Chyba, że one mają tak grać a Ty oczekujesz od kolumn czegoś innego. Dobrze byłoby gdybyś to zmierzył.

Ostatnia edycja:
Przeprojektowałem zwrotnicę i zmniejszyłem indukcyjność cewki w głośniku niskotonowym. Zmniejszyłem kompensację bafflestep, wypchałem średnicę trochę do góry, zmniejszyłem tłumik na wysokotonowym aby zrobić na płasko zakres 800 Hz - do końca pasma i teraz jest naprawdę ok.

Również w mojej ocenie dokładnie to samo należałoby zrobić ze zwrotnicą MX-140.

dokladnie tak
u stxa pierwsza cewka to 2mH z powodu efektu bs
zabito w ten sposob fajny efekt na srednict przy 800-1kHz i spl glosnika
u mnie juz jest inaczej

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót