Sorry, miałem na myśli LS.
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
nie no nie mogę już, czy Ty naprawdę jesteś takim ignorantem, czy tylko udajesz, żeby zrobić trochę syfu na forum ? Chłopak zwrócił się z pytaniem do bardziej doświadczonych kolegów z nadzieją, że mu pomogą, społeczność DIYaudio należy do uprzejmych ludzi, więc odpowiedzieli. Tylko Ty jedyny nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu. Każdy Twój post jest, nasycony chęcią wywołania "syfu". Poza tym, nie wiem dlaczego z pogardą traktujesz ludzi, którym podoba się altusowe granie ? Sam nie jestem ich fanem, ale daleko mi do wyśmiewania się z takowych, bo jak mawia klasyk: o gustach się nie dyskutuje ! | |
żeby zrobić trochę syfu
nasycony chęcią wywołania "syfu".
Tylko Ty jedyny nie wniosłeś nic konstruktywnego do tematu.
A to dziwne gdyż sam właśnie dyskutujesz o guście moim.o gustach się nie dyskutuje !
W życiu wyznaję zasadę, że jeśli nie mam do powiedzenia nic mądrego, to siedzę cicho. Ale twojego gadania nie mogłem znieść, musiałem się odezwać.
Zacytuj fragment, w którym napisałem, że to czego oczekujesz od kolumn jest złe ? Ogarnij się, tyle w temacie ode mnie. | |
Hmm wtedy charka będzie mocno wznosząca - teraz jest tłumik ok 5db, można potem spróbować z rezami 2,4 ohm i 20 ohm ( w przybliżeniu 3db). Myślę że bardziej podpasuje waszym gustom niż obecna trochę opadająca charka.
Potem można połączyć 3,6 z 2,4 równolegle a 10 i 20 szeregowo i mamy tłumik 1db.
Więc eksperymentować, podziału to nie zmieni, więc nie bać się.
Ploter, policz wartości wszystkich rezystorów, które masz w zwrotnicy...ja albo mam przekłamane kolory na ekranie albo są źle dobrane.
Same połączenia wyglądają ok - no dobra, może nie wyglądająale są połączone dobrze
Dla tych, ktorym brakuje wysokich tonow zaproponowal bym ponizsze rozwiazanie. Pozbylem sie tej durnej pulapki. Symulacje na tym STXie AWX, niskotonowy jest inny ale o podobnej charce, dodany zeby pokazac calosciowy efekt. Zmiany w fazie sa minimalne, maksymalnie +-5stopni.
Wszystko wpakowałem do obudowy TL wg dabyla i nie ma mowy o tym, że to gra słabo lub brakuje środka albo góry.
A wygrzewałeś wcześniej głośniki ?? Bo u mnie już jest ok musiałem im dać troche w kosć głośniej i albo się wygrzały albo ja się przyzwyczaiłem
| Mam pytanie o wykres z postu #115 Co zrobić aby pozbyć się podbicia na 150 Hz. Przychodzi mi do głowy zwiększenie obudowy i niższe strojenie. Czy mam rację? Ten sam problem mam przy GDN 13/40/2 tonsila. Słychać to bardzo i jestem właśnie przed zmianą obudowy na większą z 7L na ok 18l Tak przynajmniej wychodzi z symulacji i przy dobroci obudowy ok. 3-4 czyli mocno wytłumiona. | |
| Jeśli to jest pomiar z jakiejś odległości (a raczej tak skoro jest to pomiar zestawu) to pomiar w tym zakresie częstotliwości jest raczej błędny i jest to zapewne jakieś podbicie pomieszczenia. Jeśli Ty masz takie podbicie mierzone w polu bliskim to wypadałoby zwiększyć obudowę, ale Twoje zwiększenie (ponad dwukrotne) wydaje się jednak być za duże. Napchaj na razie do środka jakiejś waty, wtedy obudowa Ci się "powiększy" i zmierz ponownie. | |
| Już tak zrobiłem, podbicie nadal jest. Muszę je zmniejszyć przynajmniej o 3 dB. Zwiększając obudowę sugerowałem się Staffami. One mają dość dużą objętość. Nawet wydaje się, że za dużą jak na taki głośnik. Słyszałem klony Totem Mite i one także mają to podbarwienie. Jest na tyle irytujące, że już nie do przyjęcia. Spróbuję powiększyć obudowę, najwyżej ją zmniejszę przegrodą. | |