• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stx na dwie drogi?

Reakcji
0
Jak w temacie,
Chcialbym zbudowac kumplowi monitorki, nieduze, tanie lecz w miare mozliwosci ladnie grajace, bo to beda jego jedyne kolumienki, jednoczesnie beda dosyc czesko katowane.
A wzmachol zasilajacy to Unitra WS354
i stad pytanie, ktory glosnik stx-a GDN17-80-4SC czy GDN18-120-6SW (tylko co zrobic z tymi 6 ohmami) i do tego tez ich jakis wysokotonowy, tylko ten tanszy, to ma grac tylko:) zabezpieczony bedzie zaroweczka i cewka ew. kondensatorem, co polecacie?

zarowke se daruj to nie estrada... wez 120 i np arv`ke w w przyklejonym temacie masz schemat zwrotki...SW

no to nie masz sie czym niepokoic jesli idzie o te 6 ohm... a co do arv`kito z jej wytzymaloscia nie ma problemu kwestia zwrotki ktora jest policzona przez sw... poszukaj...

wqazna jest impedancja niskotonowca.. wszystko koryguje zwrotka i poza tym ta roznica 2W to mozna se darowac...

ja bym wolał nie pakować 18 120 w 18l...
wg mnie optymalnie jest 14 - 15 i strojenie na niecałe 50hz...
ten głośnik w przeciwieństwie do reszty stxów nie ma kosmicznej wytrzymałości mocowej i pompuje ogromne ilości powietrza i to na to raczej trzeba zwrócić uwagę...

hmmm
15litrow to by mi i nawet pasowalo... posymulowac sobie musze troszke... moze ktos juz wykonal podobny zestaw?

mi się podoba, bas nie jest może jakiś bardzo niski itp,
ale jak na 18cm głośnik jest bardzo wporządku :D
tylko mówie - wymaga sporego br-a...
i choć xmax to niby tylko 4.25mm to membrana ładnie się wychyla ;)
pozatym głośnik ma też ładną średnice...

OMG :)
jak na jednego stxa w jednej kolumnie myślę że starczy wyprofilowana 70 :)
100 to na dwa :D

heheh okkej jedna 70tka
tylko jakis pomysl na umiejscowienie? z przodu najbardziej by pasowalo tylko jak to bedzie wygladac....

Powrót