• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

krotka pilka:
czy glosnik stx.W.20.300.2x2.MC napedze wzmacniaczem blaupunkt z moca 165W rms 4r?
zakladam zmostkowanie glosnika aby miec 4r

Odgrzeję kotleta.
Szukam czegoś w zastępstwie i w podobnej cenie co polecany SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC. Niestety nie jest produkowany i w używce też raczej niedostępny. Przeglądając trafiłem na młodsze rodzeństwo wspomnianego głośnika.
W.20.300.2x4.MC
http://stx.pl/w-20-300-2x4-mc.html
W.20.300.2x2.MC
http://stx.pl/w-20-300-2x2-mc.html
W związku z tym mam dwa pytania.
1) Czy dobrze myślę, że lepszym rozwiązaniem będzie 2x2ohm, ponieważ lepiej będzie go podłączyć do wzmacniacza dwukanałowego z funkcją Bridge?
2) Czy ten głośnik gra w miarę przyzwoicie jak na swoją cenę?

W.20.300.2x2.MC
Przymierzam się do zakupu tego głośnika -> czy występują jeszcze problemy (stuki) opisywane we wcześniejszych postach?
Pozdr.

Nie chciałbym się rozczarować kupując produkt STX'a.

A tak serio @Ven0n -> jeszcze nie skompletowali odpowiednio utalentowanej załogi na linii produkcyjnej? A tym bardziej odpowiedzialnych za kontrolę finalnego produktu?

A tak serio @Ven0n -> jeszcze nie skompletowali odpowiednio utalentowanej załogi na linii produkcyjnej? A tym bardziej odpowiedzialnych za kontrolę finalnego produktu?

A tego to nie wiem, wiem, że czasami te zawieszenia górne im się jajowato układają i przy większych wychyleniach ściąga membranę w boki i haczące zwoje cewki potrafią się odwdzięczyć charakterystycznym stuknięciem.

Zaryzykuję i zamontuję w obudowie o podobnej pojemności w nieco innym kształcie jak ta przedstawiona w tym temacie przez @Pawel S.

Nie na temat...
wiem, że czasami te zawieszenia górne im się jajowato układają i przy większych wychyleniach ściąga membranę w boki i haczące zwoje cewki potrafią się odwdzięczyć charakterystycznym stuknięciem.

Jeśli widać że głośnik jest źle sklejony i istnieje prawdopodobieństwo że będzie źle pracował, oddaje się go na reklamacje a nie katuje generatorem.

Zawsze będziesz miał problem z głośnikiem ponieważ kupujesz tanie i je katujesz sprawdzając ich możliwości.
Tak robią wszyscy amatorzy, pełno takich filmików na YT z udziałem STX-a czy Tonsila.
Głosnik służy do odtwarzania muzyki a nie do zabawy w sprawdzanie jak bardzo się wychyli.
Jak kupisz 10x droższy głosnik to przestaniesz mieć problemy, bo raz że będzie technicznie lepszy, a dwa ze drogiego głośnika nie będziesz katował, ponieważ będziesz się bał.

Nie chcę tutaj wyjść na bojówkę STX-a, po prostu opisuję to co widzę w internecie.
Gdy byłem młodszy i niedoświadczony robiłem to samo.
Może kiedyś Ty też z tego kiedyś wyrośniesz.

Nie na temat...
A puszczanie Piratów z Karaibów że nogawki furkotały to co było?

Eee, no nie ma co porównywać ciut głośniejszej muzyki od katowania głosnika generatorem :)
Po za tym wiem co to znaczy umiar, nie było aż tak głośno aby membrany wylatywały z koszy a cewka uderzała o nabiegunnik ;) Jak już wspomniałem, tak tylko robią amatorzy.

I można tutaj dodać, że było głośno (jak już wspomniałeś furkotały nogawki :) ), a głośnikom nic nie było, jedynie już wzmacniacze nie wyrabiały.
Czyli jednak STX-y potrafią głośno zagrać basem, tylko trzeba MYŚLEĆ.
A jak jest od nowości uszkodzony to się go oddaje i tyle.

Ostatnia edycja:
przelicz
masz podana pojemnosc i strojenie. wpisz srednice rury i odczytaj dlugosc ;)
na bank sie nie zmiesci! :p

przelicz
masz podana pojemnosc i strojenie. wpisz srednice rury i odczytaj dlugosc ;)
na bank sie nie zmiesci! :p

Faktycznie wychodzi na to, że fi 7cm to jedyna opcja. Możesz polecić jakąś konkretną rurę? Bo na razie o tej średnicy i długości to znalazłem tylko aluminiowe do wydechów samochodowych.

Albo czy mogą być dwa tunele fi 5cm? Wtedy by się zmieściły. Nie będzie świstów?

Powrót