przeczytaj jeszcze raz poczatek pierwszego posta 

Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
przeczytaj jeszcze raz poczatek pierwszego posta![]()
Wykres przy większej obudowie zawsze będzie "lepszy" teoretycznie, ale należy też zwracać uwagę na opóźnienie (w winisd group delay).
Mianem offtpu. Jeśli obie fajne to biorę obie.jeden woli córki a inny matki.
tylko nie traktuj tego doslownie!A ja tak się zawsze zastanawiałem o czym wy piszecie pisząc o tym wykresie mocowym itd.
A tak na marginesie, nie mogę ogarnąć policzenia tego w excelu ale mam pomysł na liczenie obudowy o wymiarze trapezu czyli gdy skrzynia ma skośną ściankę.
Taka skrzynia składa się przecież z graniastosłupa o podstawie prostokąta (kwadratu) i graniastosłupa o podstawie trójkąta.
Wystarczy policzyć pojemności obu figur, objętość graniastosłupa o podstawie trójkąta podzielić przez 2 bo ścianka tworzy przekątną dzielącą figurę na dwie równe części, następnie wyniki zsumować, po czym odjąć około 4L na kosz głośnika i powinien wyjść litraż.
Przed chwilą tak to liczyłem jeśli chodzi o wymiary skrzyni kolegi zakładającego temat i wyszło zgodnie z litrażem jaki podał kolega.
Czy nie prościej z wzoru na objętość graniastosłupa o podstawie trapezu?
Pole trapezu razy wysokość skrzyni.
Oooo, to też rozwiązanie. Nie myślałem o czymś takim. Tylko tu trzeba znać wszystkie ściany.
Nie wszystkie. Te same co przy Twoich obliczeniach.
W mojej skrzyni opóźnienie nie przekracza 18ms. Przynajmniej tak podaje WinISD w starej wersji. Przy tej podawanej teoretycznie wartości źródło niskich częstotliwości (skrzynia w otwartym bagażniku - brak rolety, VW Sharan) lokalizuje moje ucho na desce rozdzielczej. W sumie jest spora odległość skrzyni od fotela kierowcy, ale jest OK.
Już zamówiłem. Czekam na jego przyjście. Skrzynia zaprojektowana na litraż jaki podał kolega zakładający temat. Zobaczymy co będzie. Woofer napędzę jak pisałem Blaupunktem GTA250 a tam przy 4ohmach moc sięga zdaje się 165W w RMS ale nie wiem czy dobrze doczytałem.@matrix
Kupiłeś już tego STX'a?
Jak wcześniej pisałem - byłem rozczarowany jego stukami.