• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX SW.STX.8.2.300.2x2.F.S.PC Bass-Reflex

Na pewno będziesz zadowolony z jego brzmienia. Tak naprawdę jest stworzony do słuchania muzy na poziomie, który pozwala na delektowanie się przez kilka godzin bez zmęczenia. Na zewnątrz go nie słychać... no może troszeczkę, ale za to wnętrze auta wspaniale wypełnia niskimi tonami...
A mi ochoty narobiłeś... Już się nie mogę doczekać.

A to tylko 8 cali :)
No właśnie, trochę mały i miałem obawy... Ale słyszałem mniejsze domowe głośniki i ładnie grały basem. Jak będzie ładnie grał to sobie zrobię do domu suba aktywnego.

Pytanie do kolegi Paweł S. Jak obliczyłeś tunel ? Bo jak podaję dane Twojego tunelu do WinISD to mi liczy rezonans na 284Hz i kosmiczną długość rzędu 64cm. Nie wpływa to jakoś negatywnie na odtwarzanie dźwięków ?
Chyba że coś wpisuję źle ?

Dodatkowo ja chciałem niejako odwrócić skrzynię i mój tunel był by szerszy ponieważ był by od strony szerszej ścianki co w sumie nie zmienia rezonansu tak bardzo ale długość rośnie do 67cm.

Ostatnia edycja:
na zle "Hz" patrzysz ;)
zmien w zakladce BOX strojenie

Tam mam strojenie na 30Hz
To co wskazałem to rezonans ale pal licho z nim bo ten nie jest ważny aż tak bardzo bo odcięcie na wzmaku mam niżej niż rezonans, ale co z długością tunelu ? Bo kosmiczna wychodzi....

Ostatnia edycja:
kosmiczna bo za niskie strojenie dales! :p
jak dasz strojenie skrzyni na 30Hz to wcale nie oznacza ze zagra tak nisko
trzeba isc zawsze na kompromis

ale zeby to zrozumiec to najlepiej pobaw sie sam i posluchaj roznych wersji ;)

kosmiczna bo za niskie strojenie dales! :p
jak dasz strojenie skrzyni na 30Hz to wcale nie oznacza ze zagra tak nisko

To wiem akurat. Ja nie chcę jej zestroić żeby grała 30Hz bo ta częstotliwość akurat mi nie leży. Najbardziej podoba mi się przedział między 40 a 50Hz, taka częstotliwość jest najbardziej przyjemna dla mojego ucha. Tylko że jak zestroję to na powyżej 38Hz to zaczyna podbijać powyżej 0dB pasmo między 40 z 100Hz.
Dobieram różne symulacje w WinISD i za każdym razem nie wychodzi zbyt dobrze.
Najlepiej wychodzi symulacja ze strojeniem na 36Hz, wówczas musiał bym zestawić tunel 20x200mm i miał by długość 332mm czyli realną do uzyskania w obudowie 24L

(...) zeby to zrozumiec to najlepiej pobaw sie sam i posluchaj roznych wersji ;)
No nie tak do końca idzie się pobawić przy realnej skrzyni. Jak już ją złożę i skleję to musi tak zostać stąd tyle moich pytań tutaj żeby błędów uniknąć.

Oki, miał być BR jak u Ciebie Pawle, ale skorzystam z rady i zastosuję okrągły. Po przeanalizowaniu suchej teorii z WinISD dobrałem port o średnicy 45mm i jego długość powinna wynosić 120mm. Niestety ciężko taki znaleźć więc kupię o tej średnicy i "dosztukuję".
Skrzynia już się składa.
Trzy ścianki się sklejają a została jedna ale do niej jeszcze trochę będzie dorabiane.

Na moje 45mm to będzie za mało. Może nie wydolić taka mała średnica. Może świszczeć.

No właśnie winisd nie woła nic złego. Już sam nie wiem.....
Chodzi o to że czym większa średnica tym dłuższa rura... Szukam kompromisu.

Ostatnia edycja:
A jaka rura była w oryginale? Czy był szczelinowy? Nie kombinuj i zrób jak w oryginale ;) .
No korzystam z projektu kolegi zakładającego ten temat czyli Pawła S.
Tylko jak liczę jego port BR w winisd wpisując dane które on podal czyli 25mm na 270 coś to nie wychodzi długość 400mm jak u niego tylko dużo większa. Stąd się zrodziły moje pytania. Do tego Paweł ma tunel na krótszej ścianie a ja na dłuższej...

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Bez roznicy na której masz ten port aby nie za blisko ściany na przeciwko bo będzie świszczeć. Zrób taki port jak u Pawła. Sprawdź jeszcze czy dobrze wpisałeś wszystkie parametry do programu.

ale ja nie rozumiem w czym problem, port jest zawsze taki sam przy danym litrazu i strojeniu... tutaj parametry glosnika nie wplywaja na te wartosci

kup trzy rurki zebys mogl wybrac pod siebie strojenie, litraz zrob wiekszy wrazie "wu" cos wrzucisz do srodka i fertig....
bedziesz widzial jak sie zmienia bas przy zmianie strojenia, litrazu i wybierzesz pod siebie.

Wyważacie otware drzwi Panowie ;) pozdro

- - - - - aktualizacja - - - - -

- - - - - aktualizacja - - - - -

jak bys chcial jednak zrobic szczeliwnowy ;)

Ostatnia edycja:
Zadaję tak dużo pytań i rozważam różne możliwości bo to w sumie moja pierwsza taka poważna budowa. Wcześniej coś tam "wyczesałem" parę razy ale głośnik jakiś z d..y był a i skrzynia nie liczona i raczej to tłukło niż grało przyjemnym basem.
Teraz chciałbym zrobić to zgodnie ze sztuką a że nie dysponuję górą hajsu to chciałbym aby wyszło mi to jak trzeba za pierwszym podejściem.
Proszę więc Was o cierpliwość.

Im dłużej będziesz kombinował, tym bardziej będziesz niepewny swojego wyboru :)
Ja szedłem po prostej linii.
Uważne wpisanie T/S głośnika do programu, uwzględnienie wniosków @Pawel S. i ognia!

Już jest decyzja. Czekam wolnego dnia i walę dalej. Skrzynia około 24L, BR okrągły fi 7cm. Nie mam tylko pomysłu na pierścień maskujący na głośnik , bo nie zamierzam zakrywać całego.

Po przeanalizowaniu suchej teorii z WinISD dobrałem port o średnicy 45mm i jego długość powinna wynosić 120mm.
za maly!!!!
do 8" b-r powinien byc srednicy 70mm lub od biedy 60mm (sa takie alphardy 57x185mm)

Nie mam tylko pomysłu na pierścień maskujący na głośnik , bo nie zamierzam zakrywać całego.
a co dokladnie masz na mysli?
ja zakladam maskownice

za maly!!!!
do 8" b-r powinien byc srednicy 70mm lub od biedy 60mm (sa takie alphardy 57x185mm)

W ostatnim poście napisałem że będzie miał 7cm

a co dokladnie masz na mysli?
ja zakladam maskownice

Coś takiego, pewnie nie dokładnie taki, ale tak tylko poglądowo pokazałem ocb.

298c9f88bff85b814e1654392711bbf8_1525168734.jpg

Ostatnia edycja:
Powrót