• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX vs. Tesla

Reakcji
0
Witam:)
Chciałbym zrobić sobie kino domowe, tlko nie wiem których głośników lepiej uzyć:(
Na początek chciałbym zbudować głośniki przednie "podłogowce" oraz sub:)
Podłogowce chciałbym 3-drozne, na głośniku niskotonowym o srednicy max 20cm,natomiast sub'a podobnie, ale aby scianki obudowy nie przekraczały 40cm.
A poza tym chciałbym sie dowiedzieć czy zwrotnice jednodrożne sie sprawdzają w sub'ach,gdyż nie mam czasu i pieniedzy na filtr aktywny.
Bardzo prosze o jakieś sugestie, porady, itp
Z góry dzieki:)
Pozdro for @ll

Na suba to bym polecił pewnie to co inni polecą STX 27-150-8 albo 4 SC. Reszte możesz zrobić na tesli, poczytaj troche forum, bo troche tego o tych głośnikach jest.

zwrotnica jednodrożna czyli filt pasywny jest droższa od filtra aktywnego, oczywiście mowa tu o dobrej jakości filtrze a nie badziewiu za 5 złoty ;)

zastanów się poco ci 3 drożna konstrukcja, ja bym ci zaproponował 2 drożną na dwóch niskotonowcach stx gdn17/80/8 SC rownolegle oczywiście z dobrą kopuką, wyjdzie taaniej o wiele ładniej, ładniej bo kolumny wąskie będą, i na pewno będzie grało o wiele lepiej niż3 way na "uniwersalnej" zwrotnicy :) a do suba jak kolega wyżej wymienił 27/160/8 lub 4 SC

Tak ja tez sie zgodze zBudzik, Ze lepiej jest zrobic podlogowy z 2 stx gdn17/80/8 SC albo SS.I do tego sub na 27/160/8.

Polecam STX 27-150-8SC na suba, jak kolega wyżej(mam go więc mogę:P). A jeżeli idzie o fronty to jak budzik napisał weź 2 drogi np. 2xSTX 17-80-8 SC + GDWK 11/100. Reszte wiadomo chyba jak(wybierając opcje powyższą)!?

Adam_85, zgadzam sie z Toba stx + tonsil cena niewielka i ajkosc calkiem niezla :) do kina jak znalazl

heh pomyłka w cyferce zamiast 6 ma byc 5 ;] pozatym te stxy maja cienki spl, wersja 4 ochmowa ma o wiele wyższy spl dlatego najlepszym rozwiazaniem były by dwa 17/80/4 w szereg do tego jak mówili 11/100 i gra muzyka

Budzik napisał:
heh pomyłka w cyferce zamiast 6 ma byc 5 ;] pozatym te stxy maja cienki spl, wersja 4 ochmowa ma o wiele wyższy spl dlatego najlepszym rozwiazaniem były by dwa 17/80/4 w szereg do tego jak mówili 11/100 i gra muzyka

W sumie to masz rację:)

WItam:)
Czyli jeżeli zamkne te 2x stx GDN-17-80-4-SS w obudowie ok 56,5 litra to powinno grać "jak marzenie"?? Oczywiście byłaby to obudowa typu bassreflex.
jako załącznik zamieszczam projekt takego podłogowca wykonany w Bassbox Pro. (na wymiary obudowy nie patrzcie, gdyż nie ustawiałem, chodziło mi głównie o litrarz, czy takie charakterystyki sa odpowiednie?? A poza tym jaką zwrotnice byście polecali to tego, prosze o jakiś przykład:)
Z góry dziekuje:) i Życze Wesołych Dni Światecznych:)

Pozdro for @ll

Załączniki

w 56L napewno nie zagra jak marzenie zmniejsz bude tak do 30-38L to bedzie blizsze twemu marzeniu

tylko ja myślałem o tym aby one miały tak ok 80-110cm wysokości, a jeśli zmniejsze objętość to raczej obudowa sie zmniejszy:( CO na to mozna poradzić??

Nie no to nie problem. Robisz obudowe jaka Ci pasuje a potem odzielasz ją płytą w środku tak aby Ci objętość pasowała.

Czemu żart. Możesz zasypać piaskiem;)
JAk ja sie nie myle to to są kolumny oparte jeszcze na głośnikach starej serii? Będzie dobrze jak zrobisz tak jak pisze Budzik.

nie farmerstain, to nie jest zart z tym piaskiem.Zasypujesz komore ktora nie jest przydzielona dla glosnika aby kolumna byla cierzsza cu niweluje drgania itp.

chłopie

kupujesz 2x 17/80/4 sc łączysz szeregowo, nieżadne ss bo charakterystyke mają totalnie zrypaną, robisz kolumny o wysokości jakiej chcesz szerokości jakiej chcesz i głębokości jakiej chcesz potem wyliczasz wymiary głownej komory dla obu tych głośników, najlepiej 20 litrową zamknięta obudowe zrobić, na górze kilumny osobna komora będzie dla wysokotonowca, na samym dole komora która ci pozostanie bedzie jako obciążenie jeśli dasz do niej czegościężkiego, obojętnie co moze byc nawet złoto w sztabkach ... głowna zasada to trzymać cię mniej wiecej litrazu komory dla głosnika niskotonowego a pozostałe komory itp itd to juz we własny mzakresie w zalezności od tetgo jaki chcesz kształt kolumny itp !! kminisz

Sorki ze tak mecze, ale moze wiecie z doświadczenia, które konstrukcje podłogowców sa lepsze, zamknięte czy b-f?? oczywiscie nie mam na wypasie zadnego amplitunera, tylko zwykłą wieze SONY z systemem surround:) WIec nie wiem dlaczego myśle ze do zamknietych obudów potrzeba dobrego wzmaka, chyba ze sie myle:(
a jeśli juz bym wolał ta b-f to jakie polecacie podzespoły??
Pozdro for @ll

farmerstain, obudowa zalezy od parametrow glosnika a dokladnie od qts ale nie zawsze.Pozdro

Powrót