• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX W.15.140.8.MCX (GDN 14 SCX) + T.10.200.8.PC (lub PCX) - projekt by Pawel S.

Witam
Trafiłem na ten temat szukając prostej, niewielkiej konstrukcji. Bardzo mi się podoba ten projekt. W ofercie STX jest głośnik wysokotonowy T.10.200.8.MSX, czy można go zastosować do tej konstrukcji? Ma on kopułkę jedwabną, a jakoś zawsze mi pasowało takie brzmienie. Czy w takim wypadku stosować zwrotnicę w wersji pierwszej, czy tę do ALX? Różnice parametrów są niewielkie, trochę niższa Fs i odrobinę niższa efektywność. Obudowa zrobię 12 l z okrągłym tunelem. Dzięki autorowi za projekt.
Pozdrawiam Roman

Zwrotnica będzie do przebudowy bo musi być (to inny tweeter). Tak jak napisałem Ci na PW. Niedługo wrzucę kolumny na tej kopułce i na innych z oferty STX.

raczej nowa zwrotnica :/

osobiscie bardziej mi pasuje MSX - lagodniejszy ;)
a jeszcze bardziej mi pasuje 9cm - latwiej sie odrywa dzwiek od glosnika :D

Ja na ten moment drapię się po głowię. Po pomiarach wyszły takie rozjazdy na parametrach z karty że głowa mała. Zastanawiałem się czy aby pomiarówka mi się nie uwaliła. Muszę poczekać na wygrzanie głośników. Może to coś zmieni na lepsze :D

Paweł S., możemy w mojej 12L budzie wrzucić MSX i pomierzyć. Reflektujesz?

Ostatnia edycja:
Za blisko mam do ciebie żeby się bawić w wysyłanie. W przyszłym tygodniu zaczynam urlop. Jakoś się zgadamy

Dzień dobry,

To mój pierwszy post na tym forum – zatem kilka słów tytułem wstępu :-). Mam na imię Krzysiek, forum przeglądam od kilku lat, jest dla mnie nieocenionym źródłem wiedzy na temat akustyki, a projekty umieszczane przez doświadczonych forumowiczów - doskonałym materiałem do sprawdzenia się w moich możliwościach DIY ;-). Poniżej chciałem przedstawić Wam moją wersje projektu Pawła.

Obudowa wykonana jest z dwóch płyt MDF o grubości 12 i 18 mm, w ten sposób, że obudowa wewnętrzna (12mm) jest docięta na prosto i sklejona na zakładkę, a obudowa zewnętrzna (18mm) jest docięta pod kątem 45 stopni. Okleina to fornir modyfikowany oliwka sewilla, po próbach z wieloma rodzajami lakierów – ostatecznie pomalowany lakierem bezbarwnym matowym w sprayu firmy Dupli Color. Front kolumny wykonany jest z MDF barwionego w masie o grubości 19mm, w pierwszej wersji oliwiony czarnym matowym olejem osmo, ostatecznie pomalowany czarnym matem w sprayu również firmy Dupli.

Obudowa ma pojemność netto 11,8 litra ( po uwzględnieniu wygłuszenia – 3mm maty bitumicznej i 10mm poroso). Bass reflex BR-50-185-HP strojony na 45Hz o długości około 21 cm ( brakujące centymetry doklejone do wymaganej długości z trzeciego tunelu).

Zwrotnice zrobione zgodnie z projektem Pawła, w pierwotnej wersji na kondensatorach Jantzen Cross-cap, wymienionych ostatecznie na Mudorf Mcap Ciassic.

Nie mam doświadczenia w opisywaniu dźwięku.. więc tylko napiszę że po uruchomieniu zestawu - byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jego dobrą jakością :-). Basu jest naprawdę dużo, dużo też przestrzeni w graniu i szczegółowości.

Załączniki

• IMG_20210107_190201.jpg
    IMG_20210107_190201.jpg
    692 bajtów · Wyświetleń: 0
Bardzo dobra robota, gratulacje.
Mam nadzieje, ze już nie będziesz tylko czytał, ale i cos pisał :)

Dziękuję, postaram się :-).

Prawda jest taka, że kolumny właśnie się modernizują... a obiecałem sobie, że wrzucę je na forum przed ich rozebraniem. Zbudowałem je około roku temu, a wiedziony jakimś ślepym pędem zabawy, zmiany i ulepszania... :-), znalazłem w sieci projekt chyba już nie produkowanego zestawu Dayton Audio RS-621 opartego na głośnikach RS150-8 i RS28A-4. Na święta zrobiłem sobie prezent, z tym, że głośnik wysokotonowy z projektu zamieniłem na RST28A-4. Na forach wyczytałem, że jest to gorszy zamiennik oryginału ale zaważyła ekonomia, bo jest dwukrotnie tańszy. Sprawdziłem w Xsim jak bardzo zmieni się charakterystyka zestawu i nie wyglądało to najgorzej. Nie jestem jeszcze na etapie robienia samodzielnych pomiarów, jak ogarnę wiedzę praktyczną i teoretyczną do robienia takowych - skoryguję zwrotnicę w zestawie. Mam już gotowe zwrotnice, muszę tylko znaleźć czas na przełożenie elementów.

Powrót