• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX W.18.200.8.MCX + T.10.200.8.PCX (lub PC) - projekt by Pawel S.

Z tego co mówił Paweł, projekt zwrotnicy MCX + ALX leży i czeka na chwilę wolnego :) Z kilku dobrych źródeł jak Paweł S. czy Branża wiem, że są to niedrogie głośniki o świetnym stosunku jakości do ceny, dlatego
taka modyfikacja zwrotnicy na pewno ucieszy wielu początkujących użytkowników :)

Na razie jeden gotowy, ale pomalowany tylko podkładem, czeka na drugi i lakierowanie. Jak na pierwszy raz to jestem zadowolony. Jeszcze kilka poprawek oczywiście trzeba wprowadzić.

Koszty budowy wraz z zakupem narzędzi frezarki, wyrzynarki, farb, frezów, forniru, śrub i innych 1500-1700 zł w ciągu pół roku.

jakbys robil to jednorazowo to gotowe electrino wyjda taniej
ale ze to wciaga to sie zwroci! ;)

Jeśli bym kupił gotowe to musiał bym sobie znaleźć jakieś inne hobby bo mieszkając w mieście można zwariować nic nie robiąc.

Już się zastanawiam czy nie dorobić do nich frontu ze skosami o minimalnie mniejszych wymiarów bo po doklejeniu płyty HDF głośniki są dosyć daleko od kantów.
I szukałem już jakieś małych monitorów na następny projekt ale już o klasę wyżej.

Wyszło elegancko i całkiem proporcjonalnie :) Jakie wymiary zewnętrzne obudowy Ci wyszły? Masz może zdjęcie bardziej z przodu, bez takiej perspektywy?

Siemanko, dołączam się do posta :) Kupiłem ten głośnik niskotonowy (STX W.18.200.8.MCX) i "siadnie" mi on do subwoofera aktywnego? Pojemność ~11L z MB wOOx i b-r ?

Siemanko, dołączam się do posta Kupiłem ten głośnik niskotonowy (STX W.18.200.8.MCX) i "siadnie" mi on do subwoofera aktywnego? Pojemność ~11L z MB wOOx i b-r ?

Parametry glosnika masz na stronie producenta. Wpisz do programu symulacyjnego i sam sobie odpowiesz na pytanie czy sie nada. Nie badz leniem.

@up
Lenistwo to moje drugie imię xD Nie no bardziej mi również chodzi o opinie jak ten głośniczek gra na niskich tonach :) Zaraz ogarne jakiś programik i zobaczę :)

No właśnie to jest woofer i nie wiadomo jak poradzi sobie z częstotliwościami 20-140 Hz (filtr w subwooferze) i dlatego pytam.. Jak by sobie nie poradził to jedynie pociągnąć mu kable do wieży i zwrotnica do 1KHz, ale bardziej mi zależy na tym, żeby ten głośnik grał w tym wzmaczniaczu w subie :)
W oryginalnym głośniku od suba poszło zawieszenie górne (Chyba, że je gdzieś dopadne??) i podobno chodźbym to kleił i kleił to i tak puści ;/

Ostatnia edycja:
A jaki jak nie niskotonowy? Oznaczenie "W" to raczej oznacza chyba niskotonowy.

I co z tego, ze ma takie oznaczenie? To maly glosnik midbasowy, a nie basowy. Jego mozliwosci basowe sa tylko pozorne.

No właśnie to jest woofer i nie wiadomo jak poradzi sobie z częstotliwościami 20-140 Hz

No wlasnie nie jest to woofer. Do odtwarzania pasma od 20hz to sa glosniki subniskotonowe, a nie nawet niskotonowe.

W oryginalnym głośniku od suba poszło zawieszenie górne (Chyba, że je gdzieś dopadne??) i podobno chodźbym to kleił i kleił to i tak puści ;/

Jak wkleisz nowe na gume do zucia, to pewnie ze pusci.

No i doszedł mi ten głośnik.. Wnioski:
Głośnik radzi sobie z odtwarzaniem pasma 20-140Hz, ale nie spełnia moich oczekiwań (Głośnik trzeszczy na większych "obrotach") bas czuć dosyć dobrze, ale tak jak wspomniał kolega wyżej.. Bardziej nadaje się do odtwarzania wyższego pasma niż właśnie 20-140 Hz..
Chociaż w sumie gra tak samo jak ten stary głośnik w którym poszło zawieszenie.

No i doszedł mi ten głośnik.. Wnioski:
Głośnik radzi sobie z odtwarzaniem pasma 20-140Hz, ale nie spełnia moich oczekiwań (Głośnik trzeszczy na większych "obrotach") bas czuć dosyć dobrze, ale tak jak wspomniał kolega wyżej.. Bardziej nadaje się do odtwarzania wyższego pasma niż właśnie 20-140 Hz..
Chociaż w sumie gra tak samo jak ten stary głośnik w którym poszło zawieszenie.

Jaki w końcu głośnik nabyłeś?

Powrót