• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Stx W.25.400.2x2.MC problem!

Miedziane. Teraz tyle nie generuje bo jest podpięty pod jednego stxa. Jak drugi wróci z gwarancji to kabel od razu będzie zmieniony.

Zapomniałem jeszcze spytać jakiej firmy kable proponujecie i jaki przekrój dać ? myślałem o 30mm2.

spawalnicze OS 35mm2 ;)
rozsadna cena, bardzo dobra izolacja i masz gwarancje ze miedz a nie kombinowane ;)
nieco taniej wyjdzie LGY, ale izolacja sztywniejsza

Dzięki wielkie przeczytam od A do Z! Co do przekroju wybrałem 35mm2 żeby jakiś zapas był, myślałem ze koszt będzie większy A tu niespodzianka. Stary kabel postanowiłem zostawić dla wzmacniacza na przód. Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie - czy dla takiej mocy wzmacniacza nie powinienem wymienić akumulatora i alternatora na większy ?

Akumulator ma 60ah 480a. Alternator niestety nie ma tabliczki żadnej. Profilaktycznie chyba wymienię alternator.

mam w planach wymiane alternatora na mocniejszy. uzywane 180A alternatory da sie juz kupic od 100zl! ;)
dla porownania 70A to tylko polowa tej ceny

Panowie! Juz chcialem zabierać sie do wymiany kabli w aucie, ale kompletnie zapomniałem o bezpieczniku. Obecnie jest 30A 20cm od aku zamontowany. Nie będzie to za mało? Biorac pod uwagę, że sam wzmacniacz ma 3x 40A.

Nie twierdzę że spalilem. Po prostu nie znam przyczyny uszkodzeń głośnika. Czyli rozumiem że mam zamontować mocniejszy bezpiecznik ?

Tomszak, tak przegladam stare *******y w skrzynce mailowej.... nie masz jakis tam znajomych z 'Elektryka' na Hofmana, by ci wytlumaczyli to, czy tamto. Jak bylem gowniarzem to nawet nauczyli mnie silniki trojfazowe przewijac w tej szkole i wbili do glowy ze praw fizyki sie da zmienic - gdybym nie chodzil na bumel to moze i pisac tez bym sie lepiej nauczyl.
www.zst.grudziadz.com.pl
Nie wiem czy kable spawalnicze ci pomoga, ale 120A alternator troche. Z danych http://stx.pl/w-25-400-2x2-pp.html te glosniki maja czulosc 88dB/1W, 4ohm, czyli nie az tak tragicznie, ja wolalbym 90dB+ bo kazde 3dB extra to polowa mocy potrzebna do uzyskania takiego samego cisnienia, moze nawet 15 cali jesli masz gdzie to wsadzic ale z wyzsza efektywnoscia. Nie wiem jak dobrze ten Kruger zachowuje sie przy 2 omach, moze lepsza efektywnosc i spadek napiecia uzyskasz obciazajac wzmaczniacz laczac STXy szeregowo. Druga sprawa to zawsze bedziesz b. duza kompresje termiczna powyzej polowy mocy nominalnej glosnika i zwiekszanie podanej mocy nie powoduje wzrostu mocy akustycznej tylko wzrost znieksztalcen - Pawel S napisal ze to taki typ glosnika, a ucho ludzkie jest malo czule na znieksztalcenia w dolnym pasmie i nawet mozesz nieslyszec 50% znieksztalcen spowodowanych przesterowanym sygnalem. Chcialbym tez bys zwrocil uwage na to jaki signal podajesz, bo muzyka produkowana od 15 lat ma coraz wiecej kompresji i znieksztacen, a wiekszosc glosnikow niestety nie jest w stanie takiego katowania zniesc - 'JBL' tzn. Junk But Loud, nie majacego nic z firma JBL
http://dynamicrangeday.co.uk/about/

To cos tak z starych lat ale cos tam majster zawsze nauczyl
https://www.youtube.com/watch?v=JTa_EoYdvb8&list=PL5ajddYdWvwrvRp6z75uSN-BQdLtGoCx6&index=6

Powrót