• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

STX W.27.500.8.FCX pomoc w budowie

Reakcji
0
Witam posiadam głośnik STX W.27.500.8.FCX, w najbliższym czasie zaczynam budowę, początkowo miał być sub pasywny, ale stwierdziłem że lepiej zrobię kolumnę czyli 3 głośniki nisko, średnio i wysoko tonowy. Jestem początkujący ale mam doświadczenie w obróbce drewna, płyt itp. (mam to często w pracy) więc nie będę miał problemu z zbudowanie wielokąta. mam takie pytania:

1. Jak dopasować do tego niskotonowca głośnik średnio i wysoko tonowy? czym się kierować jak to dopasować co muszę wiedzieć?
2. licząc symulacje na winISD jest problem z rurą BR, wychodzi rura 63mm srednica, dluga 220mm czy to wystarczy? jak mam dopasować rurę BR żeby miało to ręce i nogi?
3. przy różnych symulacjach wychodzi pojemność skrzyni około 45 litrów (około 30hz) czy to nie jest za mało?

proszę o parady, sugestię.

Wytłumacz nam jeszcze po co Ci 3 głośniki 27cm na kolumnę? Masz 50m2 do nagłośnienia czy jak :p ?

wkradł mi sie mały bład przepraszam :) mam jeden głośnik 27 cm i chce dobrać do niego jeden sredniotonowy, jeden wysokotonowy. Druga kolumna będzie identyczna. Tylko mam pytanie czy rura do BR o srednicy 63mm dluga na 220mm wystarczy? bo tak wychodzi mi wg symulacji, czym większa średnica tym dłuższa rura, minimalna wychodzi 52mm srednica.

Do głośnika 27 to za mało. Nie lepiej jakąś gotową konstrukcję od nas z forum? Będzie drożej pewnie, ale na pewno lepiej.

Powrót