• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[2-drożne] Stx wm.stx.5.1.140.8.f.s.mc.x (gdn-14-100-scx) + t.stx.4.1.200.8.f.a.pc.x

Też się przymierzam do wykonania takich cudów tylko wolał bym skrzynki 12L i teraz pytanie, czy gdzieś jest już w całości ten projekt na 12L ?
Pytanie drugie to widziałem zmianę otworu BR z prostokątnego na okrągły, gdzie to było ? Niestety prostokątny nie wyjdzie mi tak ładnie a pod okrągły podfrezuję i będzie gites.

napisz co chcesz uzyskac i jakie masz ograniczenia wymiarowe
podaj tez grubosc materialu i b-r jaki chcesz uzyc
to sie zrobi zaraz jakis projekcik ;) (nie doslownie :p moze jutro)

Z tego co kojarzę fronty są alu więc dremel w pazur, trochę cierpliwości i powinno się udać.
W najgorszym wypadku 160zł w plecy jeśli obydwa spierdzielę...

Wysłane z mojego Huawei P8

Możesz mieć problem z takim docięciem frontu PCXa
z 2 powodow nie bedzie identycznie.
1 - to wlasnie problem z frezowaniem aluminiowego frontu
2 - trzeba zachowac oryginalne rozstawienie glosnikow

plik w zalaczniku

b-r albo ten z polinka HP50 (to samo w stx https://stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html )
ale osobiscie polecam 2szt tych https://stx.pl/tunel-bass-reflex-74x80-1536.html
latwiej wykonac otwor pod te b-r (polinkowy wymaga wylacznie frezarki!!! ) i cena nizsza ;)
a 2szt zeby polaczyc je w lustrzanym odbiciu. wtedy mamy tanio i szybko profilowane oba konce = cisza ;)

Załączniki

ja to robie w ten sposob
5d81e62a47d0655dfc255b50eda01698_1454351466.jpg

9c3c40ba182acebb0e025820adddfc23_1454351176.jpg

77fc867bccd53c9972ff879872005ddb_1454351154.jpg

ja to frezowalem ;)
7diwyzodnpgo3kha6160_1421439220.jpg

t3qmdxnapk0z0b3ao86t_1421439242.jpg

Peweł S. te obudowy 12L co pokazałeś w -> TYM POŚCIE <- nie pójdą z głośnikiem W.15.140.8.MCX z racji że budka ma mieć 176mm szerokości co po odjęciu dwóch bocznych ścian po 16mm daje 144mm a głośnik ma średnicę zewnętrzną rzędu 151mm. A skoro sfrezuję boczne narożniki żeby to ładnie wyglądało to głośnik będzie wystawał... :)

Mam poszerzyć przednią ściankę tak by zmieścił się głośnik ? (sory za być może głupie pytania, ale wolał bym tego nie spierdzielić)

Ostatnia edycja:
307c0f361c3529a008943ab1a12a2c4e_1546016065.jpg
[/url]

Zabrałem się za robienie tych monitorów i mam pierwszy problem. Okazało się, że płyta docięta na fronty/tyły jest ok 1mm za krótka. Powstał więc próg. Dodatkowo przy klejeniu, formatki się trochę rozjechały. Co z tym zrobić? Szlifować do równości papierem? nie mam szlifierki prócz kątowej, frezować? tylko jak ustalić i zachować później głębokość frezowania, a może zaszpachlować? Wiedziałem, że początki nie są łatwe ale tu już na dzień dobry zrobiłem babola;/
Da się to uratować czy porąbać i do pieca?

Nie masz szlifierki to szpachluj,
jaki masz pomysł na frotn?
Jak zaokrąglenia to zrób większy promień i szpachlowania będzie mniej.

Myślałem o prostych frontach bez zaokrągleń, obawiam się trochę o oklejenie fornirem na zaokrągleniu.

Formatki zawsze się przymierza przed sklejeniem.
Gdy któraś jest za krótka to resztę docina/frezuje się do niej.

Szpachluj a potem oklej HDF-em.

Na następny raz proponuję zrobić tak, by krawędzie wystawały na około 1mm, gdybyś tego nie skleił od razu, to sytuacja byłaby łatwa do naprawienia skracając odpowiednie krawędzie formatek.

Dzięki za rady. Spróbuję to wyszpachlować i okleić HDF. Jak nic z tego nie wyjdzie to zakupię nowe formatki MDFu.

Powrót