Witam.. Przymierzałem się ostatnio do budowy kolumn na stx awx.. Jednak po dłuższych przemyśleniach i przypływie dodatkowej gotówki zmieniam obiekt zainteresowań.. Wpierw jednak mam kilka pytań.. Na początek apropo moich trzech dróg na stx scx.. Z akustycznej strony ten projekt jest ukonczony jednak zastanawia mnie kilka rzeczy.. Otoz obudowy byly robione na czas przejsciowy i skoro musze robic je od podstaw zastanawiam sie nad konstrukja ktora opierala by sie na dwoch dolach i dwoch gorkach.. A teraz problem: z tego co mi wiadomo to głośniki musza byc w odpowiedniej odległości od siebie a dzielic trzy drożne kolumny nie jest zbyt madrym posunieciem.. Wiec trzeba cos zmienic i pomyslalem nad zrobieniem monitorkow na stx 14-100-scx lub 17-140-scx + pj'ka a do tego właśnie stojące pod nimi dwa suby na gdn-22-140-scx.. Co koledzy sadza o takim posunieciu..? Dodam ze beda stały w salonie ok 24m2.. A teraz druga czesc czyli nowy zestaw na peerlesach do mojego pokoju 25m2.. Zdecydowałem sie na zestaw dwuipoldrozny opierajacy sie na peerlesach HDS180 Exclusive i prawdopodobnie vifie xt25... I tak jak powyzej chce podzielic kolumny na dwie czeci gora+doł.. Tu chyba sprawa jest prosta i nie musze sie obawiac o odległości pomiedzy głośnikiem niskotonowym a niskosredniotonowym..? Bo z tego co zauwazylem w wielu konstrukcjach sa oddalone od siebie i pomimo ze sa w jednej obudowie to jest ona podzielona na poł.. Ale sie upisałem.. :grin: Wiem ze duzo prostych pytan ale dopiero zaczynam zabawe w diy a wkoncu kto pyta nie bładzi.. :mrgreen: Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi i wyjasnienia jak to jest z ta odległoscia miedzy glosnikami..