A tego nie wiem
Aha, czyli podstaw jeszcze nie sprawdziłeś na własnej osobie (ślepo wierząc w artykuły), a wypowiadasz się na tematy bardziej zaawansowane?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
A tego nie wiem
Aha, czyli podstaw jeszcze nie sprawdziłeś na własnej osobie (ślepo wierząc w artykuły), a wypowiadasz się na tematy bardziej zaawansowane?
Napisałem, jakiego poziomu sygnału już nie rozróżniam i w jakim kontekście - co jest nie jasne?
Ja jednak jakiś szacunek do nauki i przeprowadzonych badań mam.
widzę ze trzeba pisać tak aby wszyscy zrozumieli , pisząc sprzęt dla mas mam na myśli np. soundbary czy rożne voice crafty za stówkę z drobnymi , i jaszcze raz wyważę otwarte drzwi , gra całość ale poziom zniekształceń dźwięku we wzmacniaczach a w kolumnach jest całkiem inny i dlatego kolumny to najsłabszy punkt systemu.Napisałeś wyraźnie że tani wzmacniacz nie zagra tak jak drogi wzmacniacz. Wiedz jak to w końcu jest moim zdaniem sam wzmacniacz to nie wszystko tylko cały system jest ważny. Bo parametry jednego elementu systemu same nie zagrają tylko całość
Nie pytam się o poziom sygnału -70, -80 czy -120 jaki opisujesz.
Pytam się jaką najmniejszą różnicę w db słyszysz.
Rozumiesz?
Ja również.
A zdajesz sobie sprawę że badania są wykonywane na ludziach, i że każdy ma inny słuch?
Więc jeszcze raz zapytam, jaką najmniejszą różnicę w db słyszysz?
To jedno z najbardziej uznanych i powszechnych narzędzi jakimi posługuje się nauka .Test ABX jest bez sensu.
Jakim naciąganiem ?Nadal twierdzę że test ABX jest naciąganiem na to aby danej osobie udowodnić że nie słyszy, a test AB jest unikany po to aby nie było że jednak słyszy
Jeśli różnica będzie powyżej 0.2-0.3dB lub większa w szerokim paśmie to będzie spora szansa, że przejdziesz ABX .W takim razie jaki test zrobił byś przy udowadnianiu komuś że nie słyszy wartości rezystorów rzędu 0.2 - 0.4 ohma?
Wiesz, że ziemia jest okrągła ? Sprawdzałeś ? Może jest płaska ? Przecież jak wyglądam teraz przez okno to widzę że jest płaskaMożna sobie przytakiwać nawzajem, ale chęć jakiegokolwiek obiektywizmu skłania do pewnych refleksji. Jeżeli stosuje sie takie argumenty jak Twoje, a powiedzmy nigdy tego przykładowego gniazdka nie sprawdzaleś to wypadałoby chociaż wyjść z założenia, że uważasz, iż dowód naukowy jest niezbędny. Ja mówię, że słyszę, a Ty mówisz że według nauki nie mam prawa słyszeć.. Należy zauwayzyc, że mamy słowo przeciwko slowu. Jaki to nasuwa wniosek? Albo sprawdź albo pozostaw możliwość, bo przecież tych możliwości nie sprawdziles, a wypowiadasz się jakbyś już znał zakończenie sprawy. Wyjaśnienie zjawiska.. nie ma takiej opcji bo nikt na forum nie potrafi?
Proszę taki test został wykonany:W kolejnym kroku przeszedłbym do kolumn...
Raczej skupmy się na tym co ma znaczenie a nie na gniazdkach, kontaktach i klęcznikachZmieńmy hobby, taki wniosek mógłby się nasunąć.
Jakim naciąganiem ?
Jak rzeczywiście będzie różnica to usłyszy i przejdzie test .
Jak nie będzie różnicy to nie przejdzie bo nie usłyszy .
Jak rzeczywiście będzie różnica to usłyszy i przejdzie test .
Jak nie będzie różnicy to nie przejdzie bo nie usłyszy
Dla zabawy sam możesz sobie taki test zafundować i spr. jaką minimalną różnicę w dB jesteś w stanie usłyszeć .
Ten próg może zależeć od kilku czynników między innymi od pasma .
Jeśli w teście AB nie usłyszy różnicy, to w teście ABX tym bardziej nie usłyszy... a jak w teście AB usłyszy tzn. że słyszy.
Do tej skali słyszalności decybeli, trzeba dorzucić jeszcze częstotliwość. Zrobi się niezły matrix![]()
![]()
Zgodnie z obietnicą przesyłam narzędzie, w którym można zmierzyć się z prostym testem własnego słuchu na własnym sprzęcie i w domowym zaciszu.
http://enjoyaudio.org/
Wszelkie uwagi mile widziane. W sumie za skończenie tego zabierałem się już dość długo a ten wątek jakoś mnie zmotywował.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Tutaj masz taki wykres: https://pl.wikipedia.org/wiki/Granice_słyszalności
Musisz poprawić skale ... przy minus 15-20 dB to sprawdzisz Głuchy - SłyszyZgodnie z obietnicą przesyłam narzędzie, w którym można zmierzyć się z prostym testem własnego słuchu na własnym sprzęcie i w domowym zaciszu.
http://enjoyaudio.org/
Musisz poprawić skale ... przy minus 15-20 dB to sprawdzisz Głuchy - Słyszy. Jeśli ktoś nie słyszy teraz różnicy to jest po prostu głuchy.
Jak dla mnie rozsądny próg to minimum - 60dB
A przepraszam nie zauważyłem w pierwszej chwili regulacjiNo to teraz super
1:30 w nocy po całym dniu pracy szybki test i słyszę szum -70dB i 1dB różnicy więc chyba nie ma tragedii
Fajny test - dzięki ...
Jeszcze się go dopracuje ...
Tam jest więcej kwiatków, tulejki kablowe popsują mu dźwięk, ale już goła linka nacięta śrubą z listwy zaciskowej jest okej, już nie mówię o utlenianiu takiego połączenia. Jakby to zobaczył ktoś, kto robi rozdzielnie czy szafki sterownicze, to by się złapał za głowę. | ![]() |
Moźna dodac THD ?