Taki kablowo-stykowy problem miałem z kablami Lava do łączenia efektów gitarowych.
Mianowicie często na tych bezlutowych połączeniach, robiły się albo problemy z połączeniem co dawało czasami rezystor o wartości kilkuset omów, albo lekkie zwarcie które miało ponad 1M om.
Ogółem upierdliwe strasznie, bo się jak się tym dużo mieszało, to raz decha (pedalboard) grała, raz coś nie bardzo.
Więc tu się zgodzę, że połączenia stykowe czasami są wredne i ich parametry się zmieniają z czasem, zresztą nie raz (głównie przez wilgoć), jakieś gniazdo RJ45 nie łączyło, a po przeczyszczeniu certyfikacja szła.
Borys miał cuda na pomiarach, zastanawiał się w czym rzecz. Wyszło, że to było jakieś złącze, od tego czasu Borys jest z tego co widzę po jego fotach zwolennikiem lutowania połączeń bo są zwyczajnie bardziej wiarygodne. Ja mu to mówiłem spory czas przed tym jak wyszła mu taka buba na pomiarach. Ja nie musiałem nic mierzyć, żeby się o tym przekonać.
Nie żebym wytaczał tu wojnę, bo w sumie nie o to mi chodzi, ale im głębiej w las tym więcej drzew i jeśli gniazdo robi różnicę to co robi reszta?
Widzisz, zadałeś świetne pytanie, można dużo czasu poświęcić na to by samemu się dowiedzieć.
To nie jest żadne wyjaśnienie. Ślepy test może być przeprowadzony w pomieszczeniu oraz na sprzęcie osoby, która jest poddana testom. Aby zaliczyć test, trzeba słyszeć zmiany 9 raz na 10 prób. Nawet 6 trafień jest dalej zgadywaniem, ale 9 i 10 już nie, szczególnie, że test nie jest przeprowadzony na jednym materiale.
Moje podejście na ten temat jest bliskie temu, jakim posługuje sie Harman Kardon oraz ich były pracownik Floyd Toole. Firma wybudowała specjalne pomieszczenie dla wiarygodnych porównań w dziedzinie audio.
Przeciwnicy testów ABX zwyczajnie się ich boja i mają rację, bo taki test potrafi obnażyć nie jeden fałsz i nie jedna prawdę w całej tej zabawie.
Możesz się licytować. Dla mnie bardziej wiarygodne jest fakt powtarzalności niż test trwający 10 minut. Ty sobie zostań przy swoim zdaniu, a ja zostanę przy swoim. Mogę Ci sam przygotować testy, które będą różnicować lub nie. Mamy tu spore pole do manipulacji.
Ostatnia edycja: