• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub Ca na SQX3500

Reakcji
0
Temat tego głośnika był wałkowany przez dłuższy czas. UKA wziął sie za niego, porobił pomiary więc i ja zapragnąłem mieś tez coś takiego :grin:

PRZETWORNIK:
głośnik Raveland SQX3500 180 RMS/500 watt max, 4 ohm, 91 dB
Fs Hz 29,3
Vas(L) 65
Qts 0.38
Qes 0.42
Qms 3.69

OBUDOWA:
płyta wiórowa 16mm klejona na wikol i skręcana wkrętaki karton-gips. Wymiary 32x32x65 ok 50L, co do strojenia nie jestem pewien ale w okolicach 35Hz. Obudowa obłożona kocem-filcem klejonym na budapren. B-R 6x20 wykonane z nierdzewnej blachy lustrzanej.

NAPĘD:

Sub leży w bagażniku passata B3 i napędza go boss ba2200 - chyba za mało jak na ten głośnik

OGÓLNIE:
Jest po niebo lepiej niż z jego poprzednikiem (jakiś mrs). Głośnik schodzi w miarę nisko i bardzo ładnie gra. Przy większej głośności dziwnie "harholi" ale to chyba wina wzmacniacza. Głośnik napewno wart swej ceny

KOSZTORYS:
- głośnik 125zł
- terminal 14zł
- b-r 20zł
- kabel 5zł
- koc 22zł
- budapren 5zł
- płyty, wkręty, wikol, śrudy, wirtakra, itp... miałem
RAZEM: 191,-

strasznie wielka buda zwłaszcza do auta.... pewnie troche muli
krzyhoo9 napisał:
dziwnie "harholi"
to tez może być z tego powodu.
-ale to wszystko tak na oko:)

gdyby nie zszywki byłoby nice:)

Obudowa robiona według zaleceń producenta, a zszywek nie było w planach ale brakowało pomysłu na estetyczne wykończenie frontu.

Ten głośnik ma takie szczeliny na przodzie (sam się zdziwiłem jak to ujrzałem)

krzyhoo9 napisał:
czyli przez ta szczeline widac cewke?? tragedia :shock:

jeszcze sie nie zebralem zeby odwiedzic UKA wiec go nie slyszalem ale napewno dalbym mniejsza bude

Ogólnie głośnik mnie zaskoczyło bo jak za tą cenę to naprawdę gra ładnie ale jeśli chcę żeby mnie było słychać po drugiej stronie ulicy to nie za bardzo. Głośnik w autku gra ładnym głębokim basem. Dokładnie tak jak chciałem (nawet w tak dużym aucie jak passat kombi)

jak na suba do samochodu to mi sie nie podba, i chbya duzo miejsca zajmuje (mimo ze to kombi), jak samemu robiles to mozna bylo jakos wpasowac ladniej w bagaznik, no ale co kto lubi;
moglbys powiedzies jak zrobiles te BR? wygiales blache i zespawales czy jak? :)

jak już mówiłem była ona robiona według zaleceń prod (chociaż mniejsza tez była). A nie chciałem jakoś dopasowywać do auta bo to ojca i jak narazie to tak wędruje z auta do auta. B-r zrobił mi kumpel w firmie gdzie zajmują się systemami wentylacji (nie wiem jak to przebierało)

niedługo będą membrany w kształcie deltoidu :D

krzyhoo9 napisał:

chodzi ci o te pod tą "spłaszczoną";) kopułką ?
jak nie to pokaż o co, zrób foty

Powrót