• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub co i jak ?

• Autor wątku Autor wątku bld
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

bld

Reakcji
0
Witam,
Posiadam 2 odrestaurowane kolumny New Mildton 150 graja bardzo ladnie ich zakres zaczyna sie mniej wiecej od 45 HZ, myslalem nad subem do nich, teraz pytanie jakiego w miare taniego przetwornika uzyć ? Zainteresowal mnie STX GDN-27-300-8-SS Mam zamiard zasilić go zmostkowanym TDA7294 czy to wystarczy zeby to zagrało w miare poządnie zalezy mi raczej na niskim zejsciu, kolumny maja juz niezly wykop wiec nie chcial bym miec jak to sie mowi "trzęsienia ziemi :)" i ""buczenia" ale cos co uzupełniało by mi braki w dolnym paśmie :) Mięko i gustownie a do tego tanio :D

z góry thx za rady :)

Myślę, ze mostek TDA będzie do tego za słaby, ale nie jestem fachowcem. Mam ten mostek przy głośniku 190watt i jest to troche za mało. Bardziej sie to chyba nadaje do aktywnej kolumny. Ale jak zrobisz dobrą obudowę do tego STX'a to też nie pożałujesz.

nie wiem czy to dobry pomysl zeby stosowac do suba glosnik w rozmiarze tym samym co ten w kolumnie..... podaj cene jaka mozesz wydac na glosnik- ale sie nie spodziewaj 25Hz za 40zl ;]

w jakim ma grać pomieszczeniu i ile masz na to kasy max??

[ Dodano: 2005-07-06, 19:41 ]
ups , ktoś mnie wyprzedził :)

Pokój mam stosunkowo mały 10 m ^ 2. Na głośnik chciałbym przeznaczyć coś około 150 zł.

A moze zrob wieksze skrzynki do tych kolumn co masz. Tez bedzie nizszy bas. Bo dodawanie suba to tak malego pokoju to chyba przesada.

skrzynia odpada :) W kolumienkach jest 25 cm'ow Tonsil 40/25/3 Sub ma byc dodatkiem uzupełniac pasmo, wczesniej mialem zamiar zrobic go na 42 stxa ale w moim pokoju to on by nic a nic nie pokazal, nie mam zamiaru uzywac go tylko do naglasniania 10 m2 ma to byc przedwszystkim zestaw imprezowy ;) do naglasnienia 20/ 30 m2 wiec jak 27/300 42/300 a moze cos innego ? :)

Powrót