• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub czysto do kina

Reakcji
0
Witam

Mam pokoj kolo 10mkw, ale planuje zrobic sub do kina na przyszlosc, do wiekszego pokoju. Mam na mysli jakies 12", w budzecie, no wlasnie raczej nie mam wiekszych ograniczen, ale nie chce rowniez wydac 800zl na sam glosnik, mysle, ze do 400zl na przetwornik by bylo optymalnie.

Rozwazalem SLS-12, ale czekam na wasze propozycje.

No w sumie najlepiej by sie tu widział sls, ale nie 12 tylko 10. Osiąga takie same zejścia, a łatwiej go napędzić i potrzebuje mniejszej budy. No i tymczasowo w tym małym pokoiku zagra sensowniej od 30-stki.

Jeżeli dasz największą proponowaną obudowe (wkońcu ma to być sub do kina) myśle że nawet i 200 solidnych watów spokojnie wystarczy.

leinad, napisz najpierw czego oczekujesz od suba w kinie? moim faworytem pod kazdym wzgledem w kinie jest XXLS12 z MB +holton.

ale nie zapominajcie ze ten gosnik ma 8ohm!! tak wiec irkowe 300w zmieni sie na chyba 180W (ktos takie info podawal)

Pawel S.No to sie wtedy można poprosić o trafo z wyższym napięciem-myśle że to żaden problem :)

djrobo Tylko jakby nie patrzeć XXLS12+MB "delikatnie" nie mieści sie w pułapie cenowym...

Shiver napisał:
No to sie wtedy można poprosić o trafo z wyższym napięciem-myśle że to żaden problem
problem tkwi w uzytych elementach a nie w trafie. niewiem czy przypadkiem kondy itp nie jada na max napieciu :???: trzeba by zapytac samego konstruktora ;)

No to już myślę że leży w kwestii samego kupującego...chyba że Irek przypadkiem wpadnie na temat i rozwieje wątpliwości.

No XXLS + MB to inna bajka juz, wiem ze o wiele lepiej by to zagralo, ale cena raczej nie ta. W kinie, zalezy mi na niskim zejsciu glownie, ma telepac i tyle, czyli chyba tak jak kazdemu. za reszte sluza frotny.

jesli na niskim zejsciu to proponuje Xls12 (nie XXLS) w zamknietej skrzyni 20 litrow. i do tego mocny wzmak i filtr regulowany z nachyleniem minimum 12dB/okt . ja przy cieciu na 70 Hz uzyskiwalem f3 na 25Hz. no i tym sposobem juz sie robi sporo taniej. XLS do dostania w audiocomponents . a swoja droga jak sprzedawalem za 700 zł komplet XLS12 i MB to nikt nie chcial:P

Hmm, a tak całkowicie teoretycznie, co o tym myślicie:

http://manuals.harman.com/JBL/CAR/Boxes and Parameters/GTO 1204D Enclosure.pdf

Wiem że zaraz pojawią sie głosy że to samochodówka itp...ale parametry ma naprawde całkiem niezłe jak na suba do KD. Niskie Fs (niższe niż w sls), niski Vas (mała obudowa) no i naprawde spore wychylenie. Jak dla mnie może okazać sie całkiem niezłym zawodnikiem.

Słyszałem go w budzie dedykowanej (jakoś 40-50 litrów) i największą efektywność osiągał przy 40 hz (do tego był nie wygrzany-pierwsze podłączenie), potem spadek i nie pamietam do ilu odtwarzał efektywnie. Gdyby walnąć mu większą bude z niższym strojeniem myśle że mógłby pokonać sls...

Shiver, ten JBL jest ok. calkiem niezla propozycja.
jesli zalezy ci na niskim zejsciu, a nie na cisnieniu to proponuje obudowe zamknieta strojana na Qtc 0,7 lub 0,8. do tego korekcje (podbicie najnizszego basu) i dobry wzmak. oczywiscie proponuje holtona 400W. jesli nie chcesz stosowac korekcji to proponuje niskie ciecie (50-70Hz) minimum 12dBna okt, i KONIECZNIE mocny wzmak. no i fronty musza ci zejsc do tych 50Hz

jesli zas zalezy ci bardziej na cisnieniu to zrob b-r, najlepiej strojone na Butterwortha , ewentualnie na czybyszewa . z tym ze musisz sie liczyc z tym ze impuls bedzie niespecjalny, no ale do kina moze taki byc. oczywiscie w b-r nisko nie zejdzie, bo wysokie QTS mu na to nie pozwoli

djrobo

Strojenie chebyszewa: F3-20hz, f6=18hz...ale to tylko symulacja...

Realnie jak troche pomęczyłem winisd to dało sie wycisnąć F6 przy 22hz...chodź nie wiadomo czy i to sie sprawdzi...

Shiver, nie mam w tej chwili czasu robic symulacje. powiem Ci tylko ze nie dawaj skrzyni wiekszej niz 60 litrow bo bedzie kaszana impulsowo i mocowo

Mam pytanie o XLS'a.

1. który model byłby najbardziej uniwersalny. Kino + muzyka. Bo widziałem w akustyku, że są różne.
2. czym to napędzić?? Ile to może kosztować?? Chce wycisnąć z głośnika wszystko co się da.. :razz:
3. Może być 10" lub 12". Mam czuć bas na klacie :mrgreen: ( w kinie )
4. Czy stosować MB??

Adam_85 napisał:
4. Czy stosować MB??
koniecznie
Adam_85 napisał:
3. Może być 10" lub 12". Mam czuć bas na klacie ( w kinie )
no to chyba 12
Adam_85 napisał:
2. czym to napędzić?? Ile to może kosztować?? Chce wycisnąć z głośnika wszystko co się da..
jak niemasz zdolnosci/mozliwosci to irkowy panel - ok 500zl za 300W
Adam_85 napisał:
1. który model byłby najbardziej uniwersalny. Kino + muzyka. Bo widziałem w akustyku, że są różne.
oj teraz to jest trudny wybor...

Powrót