• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub do auta na STX GDN-30-300-4-AP

Reakcji
0
Witam
Mam zamiar zrobić suba do auta na GDN-30-300-4-AP. Mam już zestaw na przodzie Hertz DSK-165, do tego wzmaka Blaupunkt GTA-470. To ona ma napędzać suba mostkiem na 200W RMSu. Sub idzie oczywiście do bagadzniki i tu jest problem. Bo mam LPG w kole, przez co dużo miejsca zabiera mi zapas (Nissan Sunny N14, koło 13`.
Chciałbym zrobić wąski, ale wsoki sub, da się to zrobić bez problemu?

Najważniejsze pytanie, to jak to zestroić. Na wzmaku mam Filtr od 50 do 250Hz, czyli strojenie ma być na 50Hz? Dodam, że słucham rocka, czasem elektroniki (techno). Obudowa chyba ma mieć BR (wszyscy dają BR do tego głośnika).

Dzięki za sugesti.

Myrek napisał:
Na wzmaku mam Filtr od 50 do 250Hz, czyli strojenie ma być na 50Hz?
yyy... nie nie :) to nie o to chodzi :)
od 50 do 250 to ustawiasz odciecie sygnalu, a strojenie to z tego co wem do samochodu troche nizej niz 50 starczy :), poczytaj gotowe konstr. chyba cos tu bylo na tym glsnku.
no i moze bbyc wyzszy tak jak chcesz, liczy sie objetosc,a nie rozmiary scianek :)

no i do auta podobno lepsza Closed

GDN-30-300-4-AP w 35 litrowej skrzyni z tunelem pozwoli się nastroić na Fb=42 Hz a przy -3 dB będzie 48 Hz. Tunel o średnicy wew. 9 cm i o długości 24,3 cm. Całkiem przyzwoicie jak na głośnik za 155 zł ale za te pieniądze nie wiem czy nie lepiej kupić np. Magnata czy dolożyć i kupić Hertza. STX zadowoli się mniejszą mocą ale Magnat czy Hertz potrzebują dodatkowej końcówki ale będzie je słychać dużo wcześniej zanim pojawi się samochód hehe..
Ten STX w 214 litrowej (to jakiś koszmar), zamkniętej obudowie będzie miał Fb=37 Hz a -3 dB wypadną przy 90,5 Hz .. tragedia panie. 3xNIE.

Jeśli idzie o dobór głośnika to najważniejszy jest niski Fs, niski Vas co jest zarezerwowane dla drogich głośników. Bardzo ciekawy głośnik to np: http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=132045865 . Upcha się takiego w 30 litrowej skrzynce i zagra niżej i lepiej jakościowo niż ten STX .. ale niemało kosztuje. To jest głośnik a nie półśrodek.

Jak się jednak zdecydujesz na STX'a i 35 litrową obudowę to zrób ją z 25 mm mdf'u, ścianka z głośnikiem pochylona względem tylnej i pod żadnym pozorem nie pakuj tego do walcowatej tuby - walec ma bardzo silny rezonans i nie jest tak sztywny jak prostopadłościan.

Proporcje wymiarów obudowy są bardzo istotne o czym niektórzy nie wiedzą ale przy niskich tonach najważniejsza jest ciężka i sztywna skrzynia, niestosowanie obudowy o ksztalcie walca czy sześcianu.

Na zdrowie :)

jak wiele osob z forum powiem to ap wcale nie gra duzo gorzej od es250... Panie Warsiawiak opieranie sie tylko na symulacjach jest jak ubieranie sie tylko pod wlywem prognozy pogody... skad Ci przyszlo do glowy ze zadowoli sie mniejsza moca ??? chyba z ksiezyca bo ten glosnik z tego co go ktos na forum testowal lykal 400rms dopiero przy 300 pokazuje na co go stac... Musisz poszukac na forum temat dosc mocno oklepany i wybij sobie Magnaty z glowy...

Nie musi być z 22mdf, to jest buda ok 40l a nie 140.Ja mam z 18mm wiórówki i jest ok.Ewentualnie, w zależności od kształtu(wielkości ścianek) można zastosować wzmocnienie.

Dlatego można zrobić wzmocnienia.W tej skrzyni nie ma dużych powierzchni ścian, więc wystarczy je wzmocnić i będzie ok - takie jest moje zdanie.

jezeli stx jest połsrodkiem to ty go nieslyszales jest bardzo przyzwoity głośnik duzo osob go ma i chwali sam osobiscie go mam i gra super jak za takie pieniadze 400rms łyka jak mlody pelikan był test na elce

Ja nadal twierdzę, że Magnat czy Hertz potrzebują silniejszego wzmocnienia niż głośnik STX'a.
Jak ma być budżetowo to może być śmiało ten STX ale skrzynia z grubego mdf'u bardzo wskazana bo skoro gorszy głośnik to coś trzeba poprawić i stawiałbym na ciężką i sztywną skrzynię.

obudowa malo zmieni,przynajmniej w glosniku tak niskiej klasy.
skrzynka z wiorowki 18mm i pare wzmocnien to max co mozna zrobic,ja mialem bez wzmocnien i gralo.

hmmm moze i styknie sam ap napedzałem 180rms i to niebylo to grał ale chodził jak szmata a bass byl jakis taki niczyj jak dostał kopa to wtedy pokazuje co potrafi tak jak mowi michone

skrzynia pod niego 35 litrow to pomyłka 45l to ma tą swoja głębie bass smiga pieknie, jakość pokazuje jak dostanie te 350rms i es250 niema zadnych szans i 18 spokojnie wystarcza i małe wzmocnionko

Ap to sprite es250 pragnienie

Dzięki za rady. Z tego co czytałem to super głośnik i taki wybrałem. Teraz martwi mnie to 200W blaupunkta. Więcej WAT nie będę miał, bo nie stać mnie na super wzmaka, a przecież i tak nie będzie cały czas chodził na maxa, bo kto by przy tym wytrzymał. Jeżdżę trochę w aucie i przede wszystkim chce mieć jakość. Teraz brak jest mocy z Hertzów, bo drzwi mam nie wygłuszone i nie mogę ich wygłuszyć. Pozostaje dorobienie suba. Nadaje się on do normalnego słuchania? Nie interesi mnie duża moc, bo nie będę jeździł na wystawy CA, interesuje mnie ładny bez w przedziale w jakim da się słuchać muzy w aucie.

Z tego co czytałem 18mm wiórowa wystarczy, no i jest tania. Pozostaje tylko zaprojektowanie obudowy. Czyli rozumiem, że lepsza jest 40l? A jak ze strojeniem, na ile robić?

Myrek napisał:
Jeżdżę trochę w aucie i przede wszystkim chce mieć jakość. Teraz brak jest mocy z Hertzów, bo drzwi mam nie wygłuszone i nie mogę ich wygłuszyć.
wygłuszenie (nie tylko drzwi) to podstawa, bez tego nie ma wogóle o czym mówić.
Myrek napisał:
Nadaje się on do normalnego słuchania?
do tego lepszy będzie 20 120 4 AW.
Myrek napisał:
Z tego co czytałem 18mm wiórowa wystarczy, no i jest tania.
Starczy.

To ja już nie wiem. Jedni piszą, żeby brać AP, inny wynajdują coraz to nowsze propozycje.

Płyta będzie szczelna, oblekję to wiklem, silikonem i dam dużo wkrętów.

Drzwi nie mogę wygłuszyć. Okazuje się, że jak odetnę głośnikom dół to bardzo dobrze grają. Dlatego chce do tego suba.

Ze strojeniem to ma chodzi mi o to, że nie wiem co to jest i jak to dobrać. Jedni stroją na 40, inni na 50, a ja nie wiem co to znaczy. Czytałem trochę ale dalej jestem tępy tak jak byłem ;)

Obudowę sam sobie zaprojektuje, muszę tylko wiedzieć na ile zrobić strojenie i ile litrów ma ona mieć.

Thx.

AP jest fajny,łupie nieźle,trzęsie blachami,jedynie zejścia nie ma.DSK to kupa łajna,wywaliłes kasę w błoto.A AP daj ze 40L i zestrój kole 40-45Hz.I daj na tace to może sie nie zatrze cewa.

Powrót