• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub do auta

Reakcji
0
Czesc jestem nowy na tym forum tak wiec witam wszystkich. Poszukuje glosnika do samochodu ktorego cena nie przekroczy 300 zl jak narazie upatrzylem ravemaster - 104 II oraz raveland - tw 3000 czy mysle o dobrym sprzecie i jesli tak to ktory z nich wybrac ?? samochod do naglosnienia to golf mk1 do dyspozycji caly bagaznik wzmak 2 x 100 W rms moze byc mostek na 200 W ale to sprawa dyskusyjna moge miec mocniejszy muzyka to glownie techno i hh bas ma byc jak najmocniejszy drzace siedzenia i ucisk w piersi mile widziany co doradzicie drodzy forumowicze ??

hm gdybym miał kaske taą to bym sie zaopatrzył w tego znanego już hertza hs200 ale 20cm to chyba troche mało wiec 250 tylko niewiem czy kaski starczy a najlepiej 300 ;)

hs .. es ciekawe jaka miedzy nimi róznica cena, jakośc i cena/jakość ... es to chyba jak ktoś pisał już nowszy hs ;)

jak juz wspominalem mam budzet 300 zl opcja poczekaj dozbieraj doloz jest niemozliwa tyle jest i juz hertz za ta kase to 20 cm cos nie wierze zeby byl armagedon na tej 20 moze sie myle co sadzicie o wymienionych przezemnie glosnikach ?? ktos je zna ?? znalazlem je na www.mivoc.pl tam sa parametry

Tu nie trzeba wierzyć, wielu jest takich ale jak przychodzi co do czego to oczy otwierają ze zdziwienia. Pierwszy swój bład jaki robisz to głośność zestawiasz razem z wielkoscią głośnika i pewnie z mocą - a tak nie jest. Coniektórzy w audio juz bardzo długo siedzą i wiedzą co doradzają.
pozdrawiam

Patrze na wielkosc glosnika dlatego ze mam jakies przeczucie ze wieksza membrana pompnie wiecej powietrza a co za tym idzie basik bedzie bardziej wyczowalny myle sie ??

dobra 20 bardziej cie wbije w siedzenie niż kiszka 30 cm
pozatym yertx to bardzo dobyr głosnik typowo samochodowy , 20cm zeby odadł zderzak to nieda rady asle rejestracje kup zapasową , pzoatym niema co sie zastanawiamc dokładasz (wiem że niemasz) ale jendo piwko dwie paczki fajek playboy (oczywiście jaki przenościa to wszystko) i juz masz es250 ... zaufaj co ci mówią ludzie obeznani z forum a sie nie zawiedziesz :) wręcz przeciwnie

a tak jak mówią , nie jeden był który mówiłswoje a przekonał sie o co naprawde tu chodzi, nie liczy sie wielkośc ale konretny głośnik a ten akurat jest bardzo konkretny ;)

Po pierwsze wzmacniacz "2x100 mostek 200W" hmm co to dokłanie za wzmacniacz? ;)

Po drugie widze, że panuje tutaj kult Hertz'a, a szczególnie hs200... nie powiem... zły nie jest... ale nie jest tez głośnikiem do każdego systemu...
Skoro Michow potrzebuje tylko cisnienia, to po co polecacie mu w sumie dosc dobry jakościowo głośnik...
Ja mam kilka ciekawszych propozycji....

-4 x http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31711037

albo za powiedzmy 400 pln masz u mnie dwa głośniki Spectron SPC12BC. Moc 250W RMS. Ostatnio dla eksperymentu kumplowi porzyczyłem na impreze, to mowi, ze SALĄ!! trzęsło, w rogu dusił! ...jeden...

Wiem, ze to kontrowersyjne propozycje, i sam tych głośników bym się nie chwycił, ale wymaganie jest jasne: CISNIENIE!!

taa ten głośnik zagwarantuje ogromne ciśnienie.... jeden ma niecałe 80dB to 4 będą miały koło 90..... czyli mniej niz jeden STX 23/120/4SC :) super propozycja :)

khehehe
Ciekawe tylko czy STX ma naprawde taka skuteczność... dobra nieważne...
No to niech beda 4 STX'y... w sumie o nich zapomnialem...
Napewno bedzie wieksze cisnienie niz z HS'a...

buahaha Sinus ty sie z choinki urwałeś ten algfred to totalny szit a SoundWave wie co mówi ... wkoncu to jeden z moich Masta ... chyba widziałes jego konstrukcje na 4xstx .. to człowie kco o stxie wie wszystko .. niedługo sam bedzie jhe produkował ;) niższe ceny lepsza jakosc :P

Michow, za alphardem sie nawet nie oglądaj , najlepszym wybore mebdzie es250 jak to Łukasz powiedział, on zagra świetnie i do tego w małej skrzynce, alfred to SZIT z tych do kolega wyzej podał , bezkitu stx go wymiata jak chce ;)

Jeśli kasy starcza na es200 to śmiało bierz.To jest model referencyjny hertza i na pewno sie nie zawiedziesz.Dodam tylko że oni serce w niego włożyli i jest naprawde cool,kładzie nie jedną 30.(sam mam 2 sztuki)
PZDR

ehhh
co sie tak rzucacie od razu! :)
Tak tylko rzucilem pierwszym lepszym tanim głosnikiem, ja miedzy nimi roznicy nie widze... :)
Chcialem poprostu zasugerowac wybor wiekszej ilosci tanich głośnikow.
Jasne, ze ES zagra lepiej! A AD zagra jeszcze lepiej! :) Ale po co?
Skoro gosc i tak nie zauważy róznicy! Przy cisnieniu jakie chce osiagnac trudno bedzie odróżnić nawet poszczególne impulsy basu! ;)
Żeby sie pochwalic, ze ma Hertz'a?
A potem narzekac, ze kumpel ma dwa buszmeny za 99,99 i lepiej mu rusza muzgiem w aucie...
Miałem juz takich klientow, i powiem wam, ze nie ma co uszcześliwiać na sile...
Pewien gosc tez mial takie wymagania... poscilem mu w aucie w slepym tescie trzy suby: Earthquake'a SSB-10 (bardzo dobry glosnik) w zamknietej 27L skrzyni (wartosc samego glosnika 590pln), w sumie produkt juz audiofilski, emphaser'a Impulse'a 30cm w bass-reflexie chyba 70L (wartośc 1000pln) i wspomniany przeze mnie Spectron (wartość 220 pln)...roznicy nie zauważyl, wiec wzial najtanszego :)
I tyle bylo z wybierania :D
Oczywiscie nie chce tutaj urazic Michow'a :) Kazdy mas swoj gust i wymagania....

Skoro kolega Michow chce max spl to pewnie samochód już sobie wytłumił...!?? Jeżeli nie to i tak bezsensu. Różne elementy w samochodzi będą ci wpadać w nieprzyjemne i denerwujące rezonanse. Ja na twoim miejscu powaznie pomyślałbym o tym hertzu, a jeżeli nie to może gdn 20/80/2 w isobaric!? O tym bsw na elektrodzie są bardzo dobre opinie więc jak nie znajdziesz lepszej alternatywy to bierze ravemastera i nie myśl więcej bo męczysz i siebie i nas;)

po pierwsze adam 85 jak cie tak meczy pisanie na forum to nie musisz pisac tymbardziej do mnie po drugie to ze jestem nowy na forum nie znaczy chyba ze jestem debilem i niemam pojecia o sprzecie car audio tymbardziej o wygluszaniu po trzecie dlaczego wszyscy uwzieli sie na hertza inne firmy niemaja nic ciekawego w swojej ofercie ? moje odczucie co do hertza wizualne tylko jest takie ze jest to sprzet dla melomanow a to ma lep urywac a nie byc selektywne miec ladna odpowiedz imulsowa... czy cos w tym stylu na tym sprzecie beda lecialy techniawki a nie mozart i chce zeby wciskalo w fotel. Osoby ktore zaraz posypia sympatyczne komentarze ze to do cynkowania pod remiza itd prosze o nie wypowiadanie sie kazdy ma chyba swoj gust prawda, zawsze podobal mi sie potezny basik w aucie mam troche gotowki to chyba mam prawo go sobie zalozyc nie chce sprzetu w stylu alfred chce kupic jeden pozadny basik a drganie rejestracji i dachu to osiagam juz teraz na alfredzie hw 1500 ale to nie jest to jest jakos tak plytko co doradzicie drodzy fachowcy ??

Powrót