• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub - dobrej jakości bas

Reakcji
0
Potrzebuję wsparcia,
Chciałbym złożyć dobry sub. Potrzebuję coś co zagra z kolumnami frontowymi 3 drogi Sb acoustic projektu LuSzTi-ego. Tam siedzą basowe 12 cali.
Wstępnie chciałem zamówić gotowca ale ceny subów, które podobno zagrają jak potrzeba zaczynają się od 5 tyś.... więc wolałbym złożyć np za 3 tyś. Tylko potrzebowałbym porady na jakim głośniku. Macie jakieś sprawdzone panele itd? Nie jestem mocny w subach, więc przepraszam z góry za głupie pytania.

Będę wdzięczny za porady.

Od siebie dodam, że glośnik 12 cali minimum. Pomieszczenie około 120 metrów.

Edit: mogę mieć w dobrej cenie panel bash 300s - warto czy coś więcej potrzebuję?

Ostatnia edycja:
Od siebie dodam, że glośnik 12 cali minimum. Pomieszczenie około 120 metrów.
hmmm... w takim razie minimum 2szt albo wiekszy rozmiar
nie bawilem sie w naglasnianie sal wiec nie wiem jak co gra w takim pomieszczeniu :/

ale ostatnio bardzo zachwalany byl eminence LAB12

Dwie sztuki? Hmmm.
Nie ma się co bać takiego pomieszczenia. Sub będzie z 3-4 metry od kanapy. Nie musi nagłaśniać kuchni itd. Te fronty też początkowo na forum było mówione, że za małe itd - cofnijcie się do wątku jak pytałem. Okazały się perfekt. Basu to tam nie brakuje. Sub ma być typowo pod kino. Muzyka będzie grana jak do tej pory czyli tylko z 2 kolumn. Tam wsparcia basu nie potrzeba.

Piszę to wszystko by skupić się nie tyle na mocy czy wielkości co na jakości przetwornika i oczywiście, żeby mu dostarczyć odpowiedni prąd. Liczę na sprawdzone elementy układanki. Nie bardzo chcę eksperymentować.

Edit: w q21 zamawiają mnie na rel s3 za 5600... cena średnia. Skrzynki potrzebuję w black piano więc będę zamawial - nie znam ceny ale muszę to przekalkulować.

Ostatnia edycja:
Jak na sub do kina to jeden 18" w TL. Głośnik proponowałbym np. 18NW100. Poproś Pogromce Mitów niech Ci coś fajnego zaprojektuje co zagra od ~30Hz. ;)

Chyba bym nie wpadl na pomysl robienia 18 cali w TL. Sama obudowa pewnie by wazyla ze 100 kilo. A tak powaznie, to moze 15 calowy dayton w klozecie?

Szkoda że sub do kina.

Gdybyś szukał do muzyki to polecam się Twojej pamięci.

Poleciłem 18" do TL bo będzie miał fajną efektywność. A rozmiarowo wyszło by ok. 84 x 70 x 54cm. Czyli ~320L i jakieś 60kg wagi z głośnikiem. Nie jest tak źle ;)

- 120m^2
- do kina
- 3 tyś.

Hmm jeden dobry estradowiec JBLa chyba tyle gdzieś kosztuje.

T-line to celując w okolice 20Hz - czyli ponad 4m ale jaki głośnik żeby wytrzymałość mocowa (tudzież głośnika) była dobra to nie wiem.

Tit mk 3 jest w polinku chyba, albo DVC... ?

Takich glosnikow 18 calowych do takiej obudowy TL jak proponujecie po prostu nie ma. Nie istnieja.

dwie sonotuby po rogach lub przy scianach na 30cm i po temacie. Z proponowanego Rela zrobia wiory na opal.

Dlatego poleciłem 18" z dużym Xmax. Mniejsze głośniki żeby zagrać jednakowo nisko musiałyby mieć większy Xmax. Jasne jest że 18NW100 nie wytrzyma 1200W w tak nisko strojonej TL, ale 15" tymbardziej. Dlatego zasilenie go z 300W wzmacniacza nie będzie złe. Kto mu każe napitalać cały czas na fulla.

Naciągacie budżet i idziecie w estrady a nie o to mi chodzi... wiem, że chcecie polecić najlepiej jak się da ale są widełki i w związku z tym kompromisy :) tl nie wchodzi w grę bo sam tego nie zestroje a projekt kosztuje. Prośba o sprawdzone opcje ze względu po części też na budżet.
Please Help :)

To moze jakis BR na skanie 30w-4558t00, jeszcze lepiej dwa subki :) Wszystko zalezy od kasy i Twoich mozliwosci. Dayton 15 w OZ to tez moim zdaniem dobry pomysl, szczegolnie jakbys kupic panel z korekcja basu.

Naciągacie budżet i idziecie w estrady a nie o to mi chodzi...
Chciałbym złożyć dobry sub. Potrzebuję coś co zagra z kolumnami frontowymi 3 drogi Sb acoustic projektu LuSzTi-ego. Tam siedzą basowe 12 cali.

To ja już nie wiem o co chodzi. do 12" to tylko coś konkretnego a konkret = wielkość.
Estrada ma to do siebie że jest głośna (i że tak powiem wierna) jak odetniesz nisko takiego suba to nie tracisz na spl przy zgrywaniu z tymi 3way'ami...

120m to nie jest zaraz kino ale mało też nie.
Jeszcze jedno to im więcej subów tym lepiej a przy takim budżecie to bym się chyba nad tym zastanowił. (chodzi o ilość źródeł...)

Ee Pogrom, Ty masz jakieś dziwne podejście, albo poprostu inne ;)
18NW100 nadaje się do odtwarzania niskich częstotliwości, a niska dobroć całkowita temu sprzyja a nie odwrotnie. Dzięki temu nie musi mieć mega szerokiego tunelu, czyli zagra w mniejszej budzie. 30Hz to mało? Jeżeli tak to nie mam więcej pytań.

@ir0nhide - dla każdego coś konkretnego oznacza coś innego. Pisałem, że chce coś dobrego w sensie, że nie ma to być budżetówka za 1000 zł na stx-ie czy coś w tym stylu.
Z drugiej strony ja też już się gubię w tym co piszecie bo z jednej strony ledwie budżet wystarczy na jeden sub a już drugi wpis jest o tym, żebym miał 2 suby... ja nie chcę 2 tanich subów tylko jeden z dobrym jakościowo basem.

Mam ampa z wyjściem tylko na 1 sub więc nie chcę kombinować tylko potrzebuję 1 sub.
Jak już wyżej pisałem, wiem chłopaki, że chcecie dobrze ale bez kitu przesadzacie - jak potrzebowałem wsparcia z frontami to też pisaliście, że minimum do tej powierzchni 2 basowe na kolumnę i to może jeszcze mało będzie itd... Jest jeden basowy i jest super.

Może inaczej - pomieszczenie 50 m - będzie łatwiej z pomocą?? Bo nie wiem już co pisać byście nie szli w skrajności.

PS: Serio nie macie żadnych sprawdzonych produktów?? Pogromco - pisałeś o daytonie w klozet - bardzo to mnie zainteresowało - mogę Cie poprosić o model głośnika? Słyszałeś go?? Uważasz, że spełni oczekiwania?

Powrót