Witam!
Co prawda nie mam za dużego doświadczenia, ale czy nie wystarczyłoby TDA7294 i głośnik niekoniecznie za 230zł, ale może znajdzie się coś za około 100?
O ile dobrze sprawdziłem, to Twoje logitechy mają po 2,5W. Czy jest sens robić do tego suba o mocy 200W? W dodatku mówisz, że nie słuchasz bardzo głośno. Po co więc płacić krocie i nie wykorzystywać na co dzień nawet kilku procent jego możliwości? Wiem, że niektórzy lubią mocny bas, ja także do tych osób należę, ale bez przesady. Nie mówię, że 200W to za dużo, ale chodzi mi o dysproporcję...
Jak na moje oko, to idealnie pasuje tu sub Irka na pojedynczym tda7294.
No chyba, że masz faktycznie więcej kasy i myślisz przyszłościowo. Wtedy możesz skorzystać z propozycji
gooralesko.
Kolejna rzecz, jaką chciałbym poruszyć, to sposób podłączenia tego do PC.
W przypadku układu Irka, mógłbyś się wpiąć pod stereo (zielony jack z PC), a filtr zmieni go na MONO i "wytnie" górne częstotliwości, zostawiając tylko bas.
Jednak można też skorzystać z innego rozwiązania. Ja w swoim sterowniku od karty dźwiękowej mogę wybrać system dźwięku 5.1, a następnie WYŁĄCZYĆ parę tylną oraz głośnik centralny. Poza tym, włączam "zarządzanie basami" i korzystając z jednego z kanałów pomarańczowego wyjścia z komputera, mam już przefiltrowane niskie częstotliwości.
Tak to wygląda. Pomarańczowym jackiem leci sygnał od suba i centralnego głośnika. Wystarczy użyć zwykłego kabla jack3,5mm => 2xRCA i po prostu wykorzystać tylko jeden wtyk RCA. Jeżeli ktoś podepnie nie ten wtyk i nie chce mu się go zmieniać, jest opcja "zmień wyjście centralny/subwoofer". Do tego TRZEBA zaznaczyć "zarządzanie basami", bo w przeciwnym wypadku na sub poleci Ci całe pasmo częstotliwości. Jeżeli chodzi o regulację głośności, można jej dokonać klikając PPM na ikonkę głośnika w TRAY'u(tego białego, "windowsowego")/Urządzenia do odtwarzania/Głośniki/Właściwości/Poziomy i tam odnaleźć suwak od subwoofera.
Ja tak mam i działa to bez zarzutów. Komputer odwala robotę filtra i radzi sobie z tym chyba całkiem nieźle. W aplikacji do odtwarzania filmów np KMPlayer mogę ustawić dźwięk 2.1, dzięki czemu w przypadku filmów z dźwiękiem 5.1 na sub poleci to pasmo zapisane specjalnie na sub(a bynajmniej powinno być tak w teorii). Problemem mogą być niektóre gry. Nie wszystkie obsługują po prostu 5.1, dlatego ta opcja nie zadziała. Nie pamiętam, jak to było w przypadku odtwarzania filmów z flasha (czy przypadkiem nie leci tu samo stereo).
Ech, trochę się rozpisałem, sory.
PS: Swoją drogą, to zaobserwowałem przy tej konfiguracji dziwne zachowanie się membrany subwoofera przy odtwarzanie niektórych plików muzycznych, zwłaszcza przy praktycznie całej płycie Daft Punk-Discovery. Nie potrafię tego opisać, a kamera nie potrafi tego złapać (bynajmniej nie zwykła z telefonu). Kto ma jakiegoś suba niech sam spróbuje, podepnie i zobaczy.
Pozdro