• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub na band pass - pomoc

Reakcji
0
Witam

chce zrobić suba w band passie ok 60l jako uzupełnienie monitorków do komputera na arn 150-05-8 + visatonie sc10n no i mam problem którą wersje wybrać.

1) stx 270-150-8-ss w 30l+30l(małpa)50Hz f3 na 32Hz gd 18ms
2) arn 226-07-4 w 36l+24l(małpa)60Hz f3 na 36Hz gd 14ms (spadek sprawności o 1,8dB)

ten na stx jest o prawie 2dB cichszy ale 2 razy mocniejszy
no i stx schodzi troszkę niżej ale ma już spore opóźnienie grupowe choć w band passie nie bezie aż tak dokuczliwe a te 4Hz to jednak 4Hz
i na końcu stx to tylko stx a tesla to już tesla.

ale nadal nie mogę się zdecydować więc proszę o rady.

Sorry ale 27-300 odpada. fajne głośniki ale nie do suba. f3 na 50Hz albo ebs czy jak mu tam ale wtedy traci sie wszystkie zalety 27-300.

takero - oba nie mają tak niskiego qts 0,42 i 0,6 po drugie wiem że od razu go dobrze nie zbuduje więc najpierw biurko zostanie pocięte a potem pomiar

Elminster - ta wszystko pięknie ale robiłem clozety i b-ry i wszystkie opychałem kumplom
bo to zawsze był spory kompromis (zajście impuls) więc liczę że b-p zagra jakoś w moim du#$#m pokoju

goffer, 27 300 o którego mi chodziło w kontekście:
Sorry ale 27-300 odpada. fajne głośniki ale nie do suba. f3 na 50Hz albo ebs czy jak mu tam ale wtedy traci sie wszystkie zalety 27-300.
ma niskie qts ;]

pozatym to czy br jest kompromisem zależy od głośnika ....

A moze powiedz ile pieniedzy mozesz maxymalnie przeznaczyc na budowe tego suba. Cos sie wymysli ;)

Tasior - pokaż mi symulacje albo pomiar na którem coś takiego wychodzi bo winisd i bassbox pokazują inaczej. Ale ja nie wiem jak jest w realu bo nigdy głośnikami z tak niskim qts się nie bawiłem

Elminster - z flotą to jest tak że mogę do tego wsadzić każdy głośnik do ok 100pln ale nie chce przepłacać jak nie będzie trzeba (bo po co). Reszta to już nie problem.

A moze:
- GDN 20/60/15,4 ? 91 zl kosztuje na e-tonsilu
- W 250 za 123zl lub WS 25 E za 99zl od visatona
- SP-302E za 119zl od Monacora

Co o nich myslicie ?

Tato, dlatego ze uwazaja ze tutaj tez jest syf ;]

Co to za problemik zrobic pare tematow przyklejonych jak na elektrodzie z konstrukcjami itp itd. godzinka roboty, no moze troche wiecej :D

pozdro

Powrót