Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.
Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
ja bawilem sie kiedys jakim amerykaninem z dwoma cewami
na poczatku napedalem to osobnymi wzmakami pozniej jedank doszedlem do wniosku ze lepiej jest polaczyc cewki i zasilic jednym wzmakiem
glosniki takie maja duza efektywnosci warto sie pobawic
Ja zasilam z dwóch wzmaków i nic sie niedzieje-chyba chodzi Ci o to,że musisz je zasilać tym samym sygnałem-2xmono.Popatrz na konfiguracje takiego głośnika 2x4R,2R,8R -w zależności od połączenia cewek i przy każdej konfiguracji zmieniają się parametry głośnika.
Ale jak dwoma wzmakami to muszą mieć bardzo zbliżone do siebie parametry, a to nie jest łatwo osiągnąć, lepiej jest tak jak napisał ditomek - jeden wzmak a pożądny.
No,to chyba jasne,że mają być takie same-najlepiej jeden dwukanałowy.
Mam głośnik 2x80W RMS(2x4ohm) zasilam go dwoma TDA7294-czyli razem osiągają jakies 160W.Mostek TDA wyciąga 150W ale na 8R.Czyli jeśli połącze cewki szeregowo mam 8R i moc jest w sumie ta,napewno na jedny stopniu mocy jest większa kultura pracy,ale czy to jest wyczuwalne to niewiem.
Jesli w wyniku przypadku lucz czegokolwiek innego na cewki trafi rózny sygnał to ...
Jedna cewka ciagnie w jedną stronę a druga w drugą. Przypadek skrajny ale możliwy.
I wtedy pola sie znoszą i niema dzwięku-sprawdzałem,odwrotność faz- 0 basu,czyli poprostu im więcej będą się różniły od siebie wzmacniacze tym będzie niższe efektywność głośnika.
głośnik: alpine sws-1022d dwie cewki po 2 ohmy
wzmacniacz - RTO 6002sx plus, 2 kanały, teoretycznie stabilny przy 2 ohm.
jak to podłączyć coby mocy jak najwiecej było acz by auta nie spaliło?
pozdrawiam,
jurek
Ja zrobiłem suba na głośniku GDN 30 /100DC jest to wyrób tonsila.
Jest on w obudowie zamkniętej 70 L . Gra fantastycznie , głośnik jest dosyć cięzko dostać , ale po ubłaganiu Pan z działu handlowego Tonsila jest to możliwe.
Ta strona używa plików cookies, aby pomóc personalizować i dopasować treści do Twoich potrzeb. Cookies pozwalają też pozostać zalogowanym, jeśli zdecydujesz się zarejestrować.
Kontynuując przeglądanie tej strony wyrażasz zgodę na używanie tych plików.