• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub na MDS08

Reakcji
1
Witajcie, tak jak w tytule: chce zrobić małego subba na MDS08, głośnik mam panel w drodze od lightsound-a. Zastanawiam się jednak nad obudową. Ma to byc uzupełnieniem pj+scx w pokoju ok 25 m2. Nie oczekuje ciśnienia ani zejścia do samego hadesu ale miłe "pomrukiwanie" ( czy to wogóle po polsku? ;) ). Projekty na tym głośniku znam, ale większość to BR lub Closed. Czy ktoś próbował innej obudowy? Zastanawiam się nad tym projektem (tłumaczenie googlowskie): http://www.lautsprecherbau.de/Magaz.../Ausgabe-1-2008/_FirstTime-7_8636,de,90909,61
Co myślicie o tym? Będę wdzięczny za opinie.

P.S. głośnik mam i nie planuję zmiany, więc bez takich propozycji proszę ;)

Właśnie zmontowałem ten projekt
Był problem z mdf 19mm nigdzie nie mieli tylko laminowany na biało z jednej strony i taki też użyłem
Obudowę skleiłem bez użycia śrub tylko tylną ściankę przykręciłem
Zamkniętą komorę wygłuszyłem watą z barana do dostania aledrogo
Tak samo jak uszczelki
Musze jeszcze to jakoś wykończyć z fazować ranty frezarką coś na wierzch dać
Myślałem nad szpachlą na łączeniach i folią samochodową samoprzylepną może czarny carbon
Teraz pracuje nad wzmacniaczem
Na początek był na tda polutowany na pająka mimo 4om głośnika
Ewentualnie dam 2xtda
Podłączałem to pod amplituner yamache 663 i to ona po kalibracji mikrofonem ustawiała odcięcie
Chyba jednak zastosuje przedwzmacniacz z subsonikiem korektorem fazy i filtrem dolnym
Głośnik jest nowy sztywny nie rozruszany
Odzywa się tylko niekiedy ale dokładnie nie testowałem rozpiłem i robię wzmacniacz
Nie chce basu ciśnieniowego tylko uzupełnienie do muzyki do pokoju w bloku betonowym

Jestem laikiem to pierwszy mój diy brak mi wiedzy i doświadczenia

masz jakieś foto twego subba?

czy nikt więcej nie ma nic do powiedzenia? cholera albo za mało głupio pytanie zadałem albo za bardzo ambitnie :(

Co do MDSa 08 - moim zdaniem nie warto tracić jego walorów słuchowych, aplikując go w bandpassie. Próbowałem bo miałem BP 4th pod mivoca xaw210hc i niestety nie grało to jak powinno, z brzmienia nic nie zostało. Rób typową skrzynkę 22L br i ciesz się fajnie grającym subem :)

@ wojtus: tak czytałem ale nie wgłębiałem się w tamtem temat bo tam jest kilka innych podstawowych założeń.

@ LightSound: nie mam pojęcia co leppiej zagra dlatego chciałem kilka opini. to że ten MDS się dobrze sprawuje w BR to wiem, wyczytałem. No ale spróbuje najpierw tej skrzynki w BP i później zrobie sobie ewentualnie BR. Za BR przemawia jeszcze fakt że nie musiałbym robić osobno domku na panel

Ostatnia edycja:
no właśnie byłem dziś u sąsiada stolarza zamówić dechy wg projetku z linka w pierwszym poście. Zmontuje, poslucham. jak mi nie będzie odpowiadał to spróbuję BR bądź closed.
no i podrepertowałem dziś panel którym go będę pędził (kondek był "luźno"). Test funkcyjny zaliczony ;)

A ja jak zamawiałem płytę to wewnętrzną ścianke zamówiłem podwójną praktyczni wystarczy wyciac otwór i założyć głośnik z przodu

Powrót