Zerknij na pomiary 12 zestawów z krajowej górnej półki cenowej
ComendanteW

znam je prawie wszystkie...
razem z komentarzami A. Kisiela
nie starałem się ani nie zamierzałem robić pod linijkę , tak wyszło z arty, wystarczy przesunąc mikrofon o kilka centymetrow, wsunąc go 2 cm w port i juz widac coś innego...
bas ciąlem nisko bo średniotonowy jest głośniejszy i ma swój udział prawie do 30 Hz , mam wzmocnienie średnich tonów od 400- do 800 Hz ,o jakieś 2 dB ale jak ściszyłem średniotonowy to wokale przestały do mnie przemawiać,
wysokotonowy wyciąłem w pień , od 2kHz do 5kHz jest dołek bo tak jest dla mnie super, poza tym w przeciwieńswie do ortodoksyjnego wzmacniania najwyższej oktawy u mnie opada ... bo tak jest dla mnie przyjemniej słuchać, a szczgółów i mikrodetali i tak mam dość
bs stroiłem najniżej jak mogłem wyszło na rezonas głośnika, pokój zrobił reszte i mam jak to nazwał PM orgię, na 35Hz mam delikatny boom ale poradzę sobie z tym. Z tasuka jest delikatniej plynniej subtelniej muzykalniej, z br jest ogrom siła potęga dźwięku, chciałbym polączyć te dwa światy , tylko nie bardzo wiem jeszcze jak.
dzięki takiemu strojeniu br i obudowie Qtc bliskiej 0,52 da się z tego słuchać muzyki a powietrze z portu słuchac dopiero od 25 Hz w dół, podanych sygnałem sinusowym
juz wiem ,że wystarczyłoby mi -3 dB na 26 Hz więc tasuk nie musi schodzic do 20 Hz , ale musi dawać mocniejszy bardziej akcentowany dźwięk... da sie to zrobić?
- - - - - aktualizacja - - - - -
A masz chociaż skalibrowany system pomiarowy?
plik kalibracyjny do mikrofonu, porównywałem też pomiary swoich głośników z pomiarami
troelsa, kiedyś mierzyłem jigiem i SW , profesjonalnej kalibracji nie robiłem
ale chętnie poczytam jak Ty widzisz kalibrację i co ona Twoim zdaniem wnosi ...
Artę uzyłem pierwszy raz, poza modulem do mierzenia rezystancji , którego to procesu uczyłem sie niedawno na tasuku otrzymując z początku kuriozalne wyniki , potem krok po kroku ustawijąc kartę dźwiękową i ucząc sie czytać pomiar z rezystorem 100om doszedłem do tego jak powinien wyglądac pomiar