• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub na XXLS12 z MB

Kudłaty, chyba nie przemyslales swojej wypowiedzi :P... przeciez wlasnie MB sie dostraja nadajac jej odpowiednia mase :)

Sorry ale MB do xls`a jest już obciążona i są do wyboru dwie opcje przewidziane przez producenta wiec po co kombinaować... pisze tylko i wyłącznie o tym przypadku nie o własnym dobieraniu/dorabianiu MB do przetwornika..

KUDłATY mylisz się głośnik który proponowałem XXLS12[P830845] nadaje się tylko do obudowy zamkniętej

a gdzie w tym temacie proponowałeś taki głośnik??? jestem po paru piwach ale jedyne co widze to odradzanie konstrukcji z MB ze względu na skomplikowanie konstrukcji, aha ok doczytałem sorry. mam xls`a 8 ohm i się troche zdziwiłem. Tylko przyznam szczerze nie wiem skąd ta twoja propozycja i IMO zamieszanie skoro kolega w pierwszym poście zapowiedział, że proponuje zakup innego przetwornika... przyznaje że nie czytałem całego tematu od deski do deski (chyba niewiele przegapiłem) ale tego niuansu niezauważyłem akurat...

Pan Budyń może i proponuje dwie mebrany bierne jest poprostu smieszny w swej żałosnosci. Chodzi mu o kase.
Tylko tak się dziwnie składa że Sonus Faber w swoim flagowym subie opartym na XLS'ie stosuje właśnie dwie membrany bierne...
Coś w tym musi byc.

Panowie spokój :). Fakt, że jest to moje pierwsze DIY i rzucam się na głęboką wodę, ale ma to być sub maksymalny, który mi starczy na naprawdę długo.. Nie chciałbym w przyszłości żałować, że to nie gra tak jakby mogło bo kiedyś zamiast 1800zł wydałem 1500zł... I zdaję sobie sprawę, że po Kodzie wszystko będzie lepiej grało :). A budowanie czegoś tańszego, na razie uważam za stratę pieniędzy w moim przypadku.
Nie jestem przekonany czy pan Kisiel proponuje tą drugą MB z chęci zarobku, i tak zarobi nieco na mnie, jako że zamierzam oprócz suba skompletować u niego resztę głośników do KD.

Pozdrawiam
Szuler

To napisz do Kisiela że bierzesz też resztę od niego - druga membrana powinna być gratis :wink:

Mariuszb - dzięki za podrzucenie hasła Sonus Faber. Dzięki temu znalazłem to: http://www.sumikoaudio.net/sonus/prod_cremonasubwoofer.htm . Jak rozumiem, to ten sub ma dokładnie XXLS12 czy XLS12? Z manuala wynika, że obudowa ma 40 litrów, układ dwóch membran biernych klasyczny.. Wiadomo może jaki dokładnie użyto model głośnika? No i jakie jest obciążenie membran bierych? Mając te informację można by zrobić kopię sprzętu wartego z 14 tys zł... ;). Ale jeśli jest oparte na XLS to olewam to i robię na XXLS.
A tak w ogóle to dziś się dowiedziałem, że będę miał dodatkowy zastrzyk pieniędzy więc kwestia dwóch membran prawie przesądzona, łączna kwota za suba 2000zł już jest realna.

Pozdrawiam
Szuler

Sorka za wtrącenie sie w temat z innym pytaniem ale nie chce zakładac osobnego wątku, czy ktos może powiedziec czy opłaca sie pchac XXLSa w Closed do muzyki?? da rade taka opcja?? wie ktoś jak to gra? czy pan "BUCZEK XXLS" bedzie nim dalej w CL?? pzdr:)

Powrót