• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub pasywny

Reakcji
0
Witam,potrzebuję zbudować suba pasywnego z późniejszą(bliżej nie określona przyszłość)możliwością rozbudowy do aktywnego.I teraz tak:
Pokój ok.25m^2 wysoki 3,5 m
95% kino reszta muzyka różna
Budżet na razie ok.200PLN sam przetwornik
Wzmacniacz na razie 60 W RMS.
Poproszę o sugestie ew. opinie co mógłbym zastosować.
Dziękuję i pozdrawiam

w zasadzie to musisz zbudowac normalnego suba ale bez wbudowanego wzmacniacza.

pokoj ma duza kubature - odpowiednik 35m2 o normalnej wysokosci. tak wiec 12" to kompletne minimum. glosnik w zasadzie dowlony byle o duzej efektywnosci. z takim budzetem i przeznaczeniem do kina to chyba tylko STXy

Rfck napisał:
melisław a czym zasilisz filtr aktywny jak ma byc sub pasywny ?
moze byc nawet w komputerze jak masz odpowiednia karte dzwiekowa ;]
a nawet jezeli to filtry potrzebuja malych zasilaczy czyli grosze

W amplitunerach do kina z reguły bywa wzmacniacz,chyba że jest to McVoice lub coś podobnego.Tak czy siak dziękuję za chęć pomocy.Pozdrawiam M.P.

majkipe napisał:
W amplitunerach do kina z reguły bywa wzmacniacz
ale nie do suba :!:
tam sa wzmacnaicze do kolumn i wyjscie na suba aktywnego! nie spotkalem sie jeszcze z zmplitunerem co mial wbudowany wzmacniacz na suba (pomijajac plastikowe zestawy z ktorymi dostawales glosniki)

Koda AV-505 X

[ Dodano: 2008-11-17, 22:04 ]
Czyżby wszyscy usilnie szukali...Wiem co mam.Przepraszam za mój sarkazm.Przyjmując Ze mam tylko wyjście na sub aktywny co polecacie oprócz tego
Pawel S. napisał:
z takim budzetem i przeznaczeniem do kina to chyba tylko STXy

Jeżeli ampli ma wyjście na Sub to bardzo często sygnał już jest "po filtrze", sprawdź czy jest i na jakiej częstotliwości(-ach) tnie. Jeżeli tak jest - możesz śmiało sam wzmak podłączać.

Powrót