• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub pierdzi...

Reakcji
2
zrobilem sobie subik na gdn-22-120-4-ss niby wszystko jest ok ale pierdzi mi br... i teraz tylko pytanie czy zwiekrzyc srednice czy zaokraglic na koncu a moze cos zupelnie innego?? w wyliczeniach mi wyszlo ze ma byc to br 6 na 200 moj ma 6 na 185 moze go przedluzyc?? za odpowiedz z gory dzieki...

Do tego glosnika proponuje srednice 7cm a dlugosc wyszla ci strasznie duza bo pewnie za nisko stroisz.

ja mam zaokraglony tunel przedluzony rura kanalizacyjna 8cm.
calosc ok 25cm dlugosci (buda ok 30l ) i nic nie pierdzi nawet
przy max. glosnosci.6 cm to zdecydowanie za malo.
zwiekrz srednice br.
pozdrawiam

CHyba za dlugi BR wzgledem srednicy
Ostatnio spotykam sie z niezrozumialym niskom strojeniem roznych glosnikow.
Zrozumialbym gdyby to byl jakis super z Fs 24Hz.
Strojenie obudowy nie moze byc przypadkowe jak sie zechce nisko schodzic.
Poprostu przy konkretnych parametrach glosnika istnieje niewielki przedzial prawodlowej pracy.

No wiec przy mniejszej srednicy BR wydluzanie ryurki, przy obudowie strojonej na tyle wysoko ze poziom promieniowania rezonatora jest dosc wysoki, powoduje rozne niepozadane efekty w kanale.

Powrót