• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

sub w bagazniku... ciekawe zjawisko

Reakcji
0
zaobserwowalem cos ciekawego ostatnio, wczesniej sub siedzial w bagazniku i gral ok, przyjemny niedudniacy bas, ostatnio musialem przewiezc cos wiekszego na duza odleglosc wiec zdjelem tylna pulke i polozylem tyne siedzenia, sub wyladowal oczywiscie miedzy ladunkiem :) na poczatku myslalem ze cos poprostu nie laczy, nie bylo go w ogole slychac jednak po dojechaniu do celu i rozpakowaniu wszystkiego okazalo sie ze subek caly czas gral i wszystko bylo ok, po zalozeniu tylnej pulki i zlozeniu siedzen znowu pojawil sie miekki przyjemny bas - co ciekawe slychac go tylko w samochodzie, na zewnatrz nie nawet przy otwartych oknach czy drzwiach, przy normalnym sluchaniu oczywiscie - mozliwe ze calkiem nieswiadomie zrobilo sie cos w stylu bandpass 6th ?

gdzies na forum ktos probowal zrobic cos takiego (nie moge znalezc tego tematu) ale byla tam mowa o dokladnym uszczelnieniu bagaznika i dokladnym zestrojeniu, w 323f bagaznik jest dosyc szczelnie oddzielony od kabiny ale o zupelnej szczelnosci nie ma mowy, glosnik to JL AUDIO 12W0-4 w obudowie 2x za malej niz proponuje producent, nawet nie wiem jakie strojenie - kupilem na allegro z obudowa i czekam az sie sesja skonczy zeby zrobic cos porzadnego

co o tym sadzicie? :)

Ja chciałem w kwestii tego dosyć szczelnego bagażnika.

Ten bagażnik jest jak rzeszoto :lol::flapper::biggrin:

Chyba szczelnego bagażnika nie widziałeś.

Uhm.

To po czym wnosisz nazywając złożenie półki i oparcia siedzeń takimi słowami:

" cos w stylu bandpass 6th "

Z czego to ma wynikać?

obudowa z glosnikiem - pierwsza strojona komora, a bagaznik do ktorego gra glosnik mozna uznac za druga strojona komore ;) no wlasnie, mozna? ;) wiem ze nie mozna ale jak wytlumaczyc to co zaobserwowalem? bo teoretycznie powinno grac ciszej przy subie w zamknietym w bagazniku

Ja robiłem te testy - w renault 19 chamade ( sedan ) - mam ten sam głośnik co Ty :) I u mnie przy złożonych kanapach jest dużo lepiej - więcej basu w kabinie itd, przy zamkniętych traci się go z 40%. To właśnie wynika z ograniczenia przestrzeni promieniowania i zmożonej ilości odbić w bagażniku.
W hatchbackach jest inaczej - gdy wszystko złożysz, bas odbija się od całej kabiny więc jest go sumarycznie mniej, bo odbija się od bardziej oddalonych miejsca przy okazji głośnik operuje powietrzem to przepompowania z całej kabiny a nie tylko bagażnika, więc wytworzy mniejsze ciśnienie - co odbierasz przez to że jest ciszej. Tak jakbym ja wsadził suba za siedzenie kierowcy - wtedy mało co gra ten subek. U Ciebie wystąpiło właśnie takie zjawisko.
Drugą sprawą mogło być to, że któryś towar dotykał głośnika - przez co nie mógł wykonać pełnych ruchów membrany - chociaż ze swojego doświadczenia wiem, że można już nim nieźle narozrabiać, bo u mnie połamał front skrzyni w której był zamontowany (wiórówka 16mm) i teraz kupiłem na front zabudowy mdf 30mm :P

BTW, w jakiej go masz skrzyni, czym zasilasz i jak sobie radzi? :)

Powrót