• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub w tylnej półce !?

Reakcji
0
Witam

Chodzi o to, zeby dodac do auta nieco basu, ale bagaznik musi byc wolny.
Samochod do Hyundai Accent (Hatchback 2/3 drzwiowy).
Przod juz jest. Bedzie robiona tylna polka i jest pomysl zeby zrobic w niej suba.
Zastanawiam sie jak by to gralo. Nie znalazlem podobnych konstrukcji na forum ale
moze ktos kiedys cos takiego probowal/widzial/slyszal. Pytanie podstawowe:
Czy warto zawracac sobie tym d..., glowe ?
Glowne ograniczenie uwzgledniajac wymiary polki to takie, ze zrobic tam mozna tylko 10L.
Najlepiej closed ale moze i BR daloby gdzies tam wcisnac. W polce ma byc tez jakas srednica,
ktora oczywiscie nie znajdzie sie w komorze.
Ma byc tanio, wiec posymulowalem kilka mniejszych glosnikow STX'a.
W teori calkiem znosnie wypadły(ok. -3db przy 57-60Hz):
GDN-22-120-4-SS - > 10L@60Hz
GDN-20-120-4-AW -> 10L@60Hz
GDN-20-80-4-SC -> closed 10L
60Hz bo wtedy BR 50mm/~130mm jakos moze tam wejdzie.
Do dyspozycji bedzie ok. 100-150W.
Nigdy nie bawilem sie w takie litrazowo male konstrukcje. Nie znam też tych glosników.
Osobiscie jestem nastawiony sceptycznie ale moze ktos mnie zacheci.
Prosze o opinie.

jakby udalo Ci sie wykrzesac te 17 l to nic innego tylko wsadzic tam mds08. z przetoczonych glosnikow nie bedzie basu a tym bardziej w takich malych budach. Ewentualnie mogl bys cos zmodzic na dwoch arn150 w isobaric. Mysle ze przy tej mocy mogl bys wykrzesac troche basu z tego :) zrob zdjecia jak mozesz

Opcji jest kilka, jeśli ma być sam bas, to:
1.Pioneer np wypuszczał długi czas serię głośników typu Free Air, właśnie do montażu w półkę, nawet jakoś się to spisywało.
2.Może zamiast wstawiać tam głośnik wstaw gdzieś całkiem udaną i fajnie grającą jeśli nei chcesz mega basu konstrukcję pioneer ts-wx22a, najciekawsze są wymiary (szer. x wys. x głęb.)-250 x 265 x 110 mm, 60W RMS, aktywna z regulacją na kablu.
A jeśli ci nie przeszkadzają wysokie i średnie z tyłu to mocne głośniki 6x9" pod wzmacniacz zadowolą cię w zupełności, ostatnio z kolego montowaliśmy i niego opti692 lanzara i daje to bas jak mały sub. Ew można w nich odłączyć wysokie :)

To bedzie w furze dalekiego znajomego i to on dyktuje warunki. Spotkalem sie z nim, pomierzylem i obejzalem samochod:
-Na froncie jest odseparowany Buszman :/ 60W(jakis hybrydowy podobno) pod radiem.
On jest zadowolony, a chcial miec tanio, wiec tutaj bez komentarzy.
-Za tylnymi slupkami sa seryjne "sredniaki" tez pod radiem.

Oczekiwania:
-Wiecej basu
-Rozbudowa tylu bo tam brakuje dolu i gory.
-Jak najtaniej
-Nie ma byc glosno ale ma byc w miare ladnie
-Nie ma byc na pokaz ani zeby sie zachwycac, ma poprostu sobie grac

Moje propozycje:
-Wzmak 4x 50W Tanszej firmy(Peiying, Buszman itp.). Na jego 2 kanaly leca fronty.
Teraz 3 wyjscia:
1.
-Wygluszenie drzwi(moze z tych buszmenow sie cos wyciagnie).
-Nowe sredniaki w stare miejsca po seryjnych tylach pod wzmak.
2.
-Nowa polka i probowac zrobic w niej komore, sadze ze to max. ~15L. Robiac z 18mm
plyty, jej grubosc calkowita wyjdzie ok. 12cm, a to juz sporo jak na bagaznik. Jak glosnik
nie wejdzie to zrobi sie dystans. To na mostek ze wzmaka.
-Jakies 2 nowe sredniaki w miejsca po seryjnych z tylu pod radio.
3.
-Nowa polka z odseparowanym, ktory zagralby dobrze(bas) w jakiejs malej komorze lub
free-air. Pod wzmak.

Mam wrodzona awersje do glosnikow koaksialnych oraz elips :], chyba, ze ktos poleci
konkretna, sprawdzona i naprawde dobra parke pod 50W.
Bankowo odpadaja wszystkie aktywne skrzyneczki itp.
Wydaje mi sie, ze nie bedzie tam miejsca na isobaric. Obawiam sie nawet o ew. BR.
Z IT nie mialem jescze do czynienia ale po forum widze, ze ten mds08 sie "sprawdza",
tylko czy ok. 15L w closed bedzie dla niego dobre?
Jesli prace rusza, to pewnie bedzie relacja + foto na forum.
Prosze o wiecej opinii i porad abym mogl wybrac konkretna konfiguracje.
Z gory dzieki.

Tzn IMHO niedocniasz elips, potrafia ładnei zagrać w tylniej półce, komór to bym raczej nie robił, małą pojemność wymagałaby raczej dość dobrego głośnika, nakłąd pracy nie musi znaleźć odzwierciedlenia w efektach :(

Kajman nie obrazaj sie ale zadne elipsy nie graja ladnie :/ slyszalem i takie za 600zl i tez paskudnie graly :/ poprostu coaxiale sa do d**y :/ ja bym Ci proponowal :

4 tvm arx 165 - graja porownywalnie z hertzami dsk i jeszcze wielki plus to ze potrafia zagrac pod samym radiem. Dodam ze u mnei na fabryce maja skody oktawie 2005 w ktorych siedza te tesle(orginalnie) i gra to naprawde sympatycznie.

do tego sub 15 l closed na mdsie i gosc bedzie w niebowziety. do suba wzmak bp gta 2100 albo pokrewny ewentualnie stara alpinka 120rmsu. Sam mysle o sprzedazy Jl'a czasami i zakupem wiekszego mdsa :)

do przodu mogl by dozucic http://allegro.pl/item200680556_nowe_glosniki_wysokotonowe_boss.html tylko trzeba by pobawic sie z tlumikiem i go odpowiednio odciac od dolu.

Dzieki za rady ale okazuje sie, ze to ma byc naprawde niskobudzetowka.
Mds'a08 widze, ze ciezko dostac i kosztuje chyba ok 250zl, a arx 165 sa bodaj 2 wersje
z gwizdkiem i bez. Te bez: ARX 165-22/8 maja "Moc [W]: 25/75" czyli 25 to RMS? Moze byc
malo jesli z czasem wzmak dojdzie.
Wybor padl na:
STX GDN-22-120-4-SS w 15L@41Hz
W teori wychodzi zadowalajaco. Do tego w te polka musza wpasc jakies srednie.
Problem w tym, ze nie bedzie tam maskownic, a do tego STX'a pasuja wygladem
STX GDM-14-100-8-SS. Na forum ktos ich chyba uzywal ale do kolumn domowych.
Co myslicie o zastosowaniu ich w samochodzie? Obawiam sie tych 100W bo
beda grac narazie pod radiem. Na tyl nie potrzeba wysokich bo dobrze graja te z przodu.
Co do GDN to juz raczej jest pewne i teraz chcialbym uzyskac opinie o tych srednich.

PS. Wzmak to chyba wyjdzie jakis slabszy Buszman lub Peiying bo tu tez ma byc tanio.

budzetowe budzetowym nie obraz sie ale twoja koncepcja nie wiem czy zagra "przystempnie" z tego co piszesz twojemu znajomemu nie zalezy wogole na jakosci to wsadz co Ci popadnie pod reke i tak bedzie zadowolony.

Ja tez nie wiem, dlatego pytam o te sredniaki. Sadze, ze GDN zagra calkiem dobrze(brzmienie swoja droga) bo z symulacji(WinISD) tak wynika, a po cos w koncu ona jest.
Bedzie mial taka jakosc na jaka go stac, trudno. Teraz staram sie tylko wybrac
mniejsze "zlo" :]. Odradzalem mu niskobudzetowy sprzet taki jak buszmeny itp. ale skoro
jemu to wystarcza(jakosciowo i cenowo), to niech tak bedzie. Nasz klient nasz Pan :].
Prosze o opinie na temat tych sredniakow lub konkretne i sprawdzone propozycje
na ich zamienniki.

dalem Ci propozycje tanie tesle arx, graja ladnie i sa tanie. Czy wiesz ze dajac glosniki w tylnia polke (procz suba) zatracisz w aucie cala stereofonie ?? tylko desperat daje glosniki na tylnia polke... z tych stxow bedzie tyle srednich co z tego suba :P Z tego stxa w 15 litrach to tylko closed bym dal bo br to dla 6,5 cala jest a nie dla 9 cali :/

Masz na mysli te 2-drozne czy 1-drozne arx'y? Wzialem je pod uwage ale tak jak napisalem wyzej,
obawiam sie tych 25W(jesli tyle rzeczywiscie maja). Masz moze linka do sklepu w polsce,
gdzie mozna sprawdzic parametry lub ostatecznie je zamowic?

Desperat, bo tak jak napisalem w pierwszym poscie, samochod jest 2/3 drzwiowy, wiec odpada robienie dziur
w tylnych boczkach, ktore sa wklesle(wiazaloby sie to z dodatkowa praca i kosztem), dlatego
dodatkowe glosniki na tyl moga isc tylko w tylna polke, ew. w miejsca seryjnego montazu, ktore sa dosc gleboko i sa zakryte.

Z symulacji wynika, ze ten GDN w BR jest na kazdej charce lepszy(z wyjatkiem group delay oczywiscie) od closed.
Zdaje sobie sprawe, ze ciezko byloby w polke dac br 5x20cm :/.

Jestem sklonny zdecydowac sie na tesle ale potrzebuje wiecej informacji. Prosze o ew.
rady co do innego glosnika na sub ale w cenie do ok. 75zl :/.

Jesli to habeta tp przy zastosowaniu wzmaka nawet z tego bushmana cos wyciagnie a przynajmniej bedzie mial stereo. Glsoniki w tylniej polce zepsuja caly efekto uwierz mi! To ze sub wyglada lepiej na wykresie to nic nie oznacza! To tylko program Wedlug mnie 15 l br to za malo dla jakiegokolwiek glosnika wiekszego niz 16,5 cm. Nawet cudowny mds zagra w 17l closed ale w br dopiero 22 l. Taka prawda zawsze br musi byc wieksze.

http://allegro.pl/item205037145__blaupunkt_gta_400_flash_komplet_w_kartonie.html
mostkiem zail tego stxa a dwoma kanalmi zasil ten zestaw na przodzie.

Sprawdza sie to co przypuszczalem, przod + sub na wzmak i tyle, bez zadnych "srednich" udziwnien pod radiem.
BR zawsze mozna dorobic, wiec najpierw sprawdze jak to gra w closed.
A co do wzmaka... wiem, ze Blau to juz jakas tam firma ale co myslisz o tym:
http://www.allegro.pl/item204493965_hurt_py_c4b39r_4ch_800w_bezp_50a_pel_reg_pilot_.html

lub tym:

http://www.allegro.pl/item204493947_hurt_masywny_4ch_peiying_py4b02_zdalane_sterowanie.html

Zalezy mi raczej na nowce z gwarancja itd.
Niestety wzmak do ok. 200zl wlasnie :/

Ktoś tu wspomniał o ARX'ach .... Stąd moje pytania :

-To są szerkopasmówki ?
-Czy naprawdę ich brzmienie jest lepsze i nie trzeba podcinać żadnych pasm ?
-Czy warte są tych 27 zł ?
-Nie trzeba do kompletu dodawać żadnych tweater'ów ?
-Jak z basem, jak ze średnimi, jak z wysokimi ?

Pytam się tak dlatego, ponieważ jak niektórzy wiedzą ostatnio pytałem się o głośniki dla kumpla do Polówki. I widzę, że te głośniki chyba mogę mu doradzić. Ale muszę znać jeszcze więcej opinii. Pozdrawiam !

glosniki przez wielu porownywane sa z hertz dsk 165 (sprawdz ich cene na allegro)
mowie o tych wersjach szerokopasmowych ale nie coaxialach! niestety basu z nich za duzo nie ma, srednica bardzo fajniusia wysokie graja calkiem dobrze, mozna by sprobowac polaczyc je z jakims tweeterem wtedy efekt byl by duzo lepszy. proponuje wersje 165 ze wzgledu na wyzsza efektywnosc. Glosniki oprocz wygladu oferuja duzo duzo wicej.

http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/glosniki_samochodowe/arx-165-22-4.htm - chodzi Ci o to ? Bo te nie są coaxiale - bynajmniej sądze tak po zdjęciu. Bas to można uzyskać z subwoofer'a, natomiast jak za 30 zł to jak mówicie że dobry głośnik to polęce kumplowi. Bo już sprzęt kompletuje, a na pewno bardzo się ucieszy, że nie musi wydawać na przód 250 zł.

A co powiecie o tych głośnikach - miał ktoś styczność : http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/sredniotonowy/arx-150-25-4.htm ?

Pozdrawiam !

P.S. Przepraszam za mały OFF. Nie chce po prostu zakładać nowego tematu.

Wracajac do tematu, michone dales link do dwu-kanalowca, ale tak czy inaczej
chyba taki Blaupunkt GTA 400 lub 4100 bylby w porzadku.
Z mojej strony temat jest juz zamkniety.
Oczywiscie relacja z wykonania zostanie z czasem gdzies tu zamieszczona.

Powrót