• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Sub XW 120

Reakcji
0
Mam prośbe.
Proszę o pomoc w policzeniu, zaproponowaniu jakiejs obudowy do suba
na głośniku alpharda XW120. Konstrukcja bassreflex, zależy mi na niezadużych rozmiarach i w miere niskim zejściu. Sub aktywny, ma być wykorzystywany do kina i muzy
Qts=0,29
Qms=1,69
Qes=0,35
Vas=173

A gdzie masz FS? Edis Ci pisał że tez musi być. Poczytaj troche na forum na stronce o WinISD i sobie go ściągnij. Policz sobie najpierw troche sam i potem może pokaż co wymyśliłeś to sie pomyśli co dalej. Niedużych rozmiarów to on raczej nie bedzie;)bo vas 173, no ale moge sie mylić.

W tych 60 litrach to on Ci nisko nie zejdzie. F3 ma na około 39Hz a to rewelka nie jest. impuls nie jest zły no ale wg mnie to sub powinien niżej zejśc. No ale jak pralki nie chce mieć to chyba nic lepszego nie poradzisz.

Do tego glosnika spokojnie wystarczy obudowa 50-60litrow.
Zadko ktory glosnik schodzi z F3 ponizej 40Hz. A to co pokazuje symulator to najczesciej marzenia.

Tarantino, jak koledzy wspomnieli maly to ten subek nie bedzie zwlasza przy tym Vas=173 zamiesc swoja propozycje wymiarow a my cie ewentualnie poprawimy w dziale dowload masz programik polecam WinISD pozdrawiam

hardzio, dokladnie:)Masz racje.Tarantino, przeczytaj poradnik WinISD.Wpakuj parametry do programu.Napsz co ci wyszlo a my cie ewentualnie poprawimy :D

Kombinowałem z obudową około 55l , strojenie na 35Hz. Bassreflex 8cm na 17cm długości
co Wy na to, prosze o jakies sugestie

Bardzo dobre strojenie (55dm3,Fb-35Hz) pod warunkiem ze glosnik ma takie parametry jakie podaje producent. Dlatego symulator nigdy Ci nie powie jak to bedzie gralo. W praktyce najpierw musisz sie zdecydowac na wielkosc obudowy a potem dobierzesz na sluch i przez symulacje dlugosc tunelu b-r. Dla glosnika 12calowego polecam dwa otwory po 7cm albo jeden 10cm.
Jak lubisz niski mruczacy bas to niskie strojenie 30-35Hz czyli dlugi tunel. A jak wolisz mocniejszy z wykopem to nastruj wyzej na 40-45Hz.

Tarantino, no widzisz i bylo to takie trudne :)Moim zdaniem dobrze obliczyles ta bude.Impuls przy 35 Hz 8,5 :D POZDRO :)

[ Dodano: 2005-01-04, 21:26 ]
irek, dolkadnie.Nie mozna nigdy do konca ufac programowi.Bo w praktyce moze byc calkiem inaczej.

Powrót