maxdila, nie obraz sie ale to co napisales kwalifikuje sie do du..
xls jest glosnikiem na ktory urusl tu do rangi bustwa a w rzeczywistosci nie jest az taki genialny dlaczego?
zostal stworzony by sprostac najostrzejszym wymaganiom kina domowego tak KINA i tylko kina sam mam dwa xlsy z bardzo wrecz potwornie obciazajaca je korekcja ale udalo mi sie z nich wyciagnac prawdopodobnie kolo 20 hz bez spadku glosnosci i wmiare rowne pasmo ale tez nie wiem do konca bo pomiary traktuje przymruzeniem fakt gra rewelacyjnie w kinie potrafi wyciagnac z piekla samego diabla ale muzyka sa poprawne ale bez rewelacji w porownaniu z kolumnami lub moim wzorcem w muzyce beyma power12
xls zostal oparty o wymogi systemu i certyfikatu THX a to jest kino
kupowanie samego xlsa za 1000 zł dla idei by miec xlsa nie ma sensu dlaczego a tak
w BR nie gra wcale lepiej jak sls ktory jest tanszy 3 razy z membrany hmm fakt gra fajnie ale tu jest pytanie czy reszta systemu dorowna? ja wykorzystalem dwa (glosnik ma niska efektywnosci i pracyujac z pelna korekcja nie dawal rady dac przyslowiowego czadu dlatego dwa i dwa wzmacniacze by nie meczyl sie ale by konstrukcja byla wykorzystana sama buda to juz spory wydatek scianki maja kolo 50 mm (ale one tego wymagaja) sybwoofer jest zintegrowany z 40 mm plyta z granitu wulkanicznego

bo tu nie ma zartow i wazy bagatela kolo 120 kg pytacie sie po co a po to by wyciagnac z tego glosnika max dawanie go w zwykla bude dla mnei bylo by marnotrastwem
chodzi mi o to po co kupowac xlsa jak nie wykorzysstamy go kupmy lepiej slsa zadbajmy o odpwiednia skrzynie wzmacniacz zasilacz! dopracujmy wyglad a zostanie nam jeszcze na piwo a konstrukcja pobije xlsa w kiepskiej aplikacji
co do porownania konstrukcji DIY a kupnych jak porownyamy wezmy np ulubionego kiedys LW800 w pozadnej skrzyni z 40 mm mdfu prercyzyjnie strojonej w fornirowanej obudowie np klonem z super napedem koszt to zaledwie z 500 zł!! a do czego go porownasz dajcie chodzby jakas konkurencje? do zabawki za 1000 zł czy moze za 2000 i tak zapewne zagra lepiej a pierwsze wrazenie sugerowalo bedzie hi end a potem roznie to bywa w zaleznosci co uszlyszymy ale do czego to przypnijmy jaka klasa jaki przedzial cenowy? o co mi chodzi o to ze dopracowane DIY zawsze bedzie lepsze od kupionego suba oczywiscie mowie tu o DOPRACOWANYCH nawet nie drogich subach a nie czyms w foli
na koniec kondrax nie gadaj za duzo zakasaj rekawy zamawiaj SLSa albo beyme 12br70 (pamietaj ze tu musisz dac subsonik) i do roboty za 1000 zł zrobisz jednostke ktora skasuje ta yamaszke

a konkurentow bedziesz sukal w hi endzie
koniec uff dlugawo