• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subsonic_36dB_+_DP_12dB jaki oamp?

po pierwsze to zle poukladales moduly, na poczatku powinien byc wzmacniacz sumujacy z regulacja wzmocnienia.
Elementy filtra dolnoprzepustowego sa bez sensu. To badziewie z AVT regulowane w waskim zakresie. Nie wiem dlaczego nazwali go 20-100Hz bo wcale takiego zakresu regulacji on nie ma. Proponuje wymienic rezystory 6.8k na 4.7K i dac po jednym kondensatorze 220nF i 470nF. Po co laczyc tyle kondensatorow rownolegle? Stosunek pojemnosci jednego do drugiego powinien wynosic ok 2razy. Wtedy mamy dobroc ok 0,7 ale nie trzeba tych pojemnosci dobierac z dokladnoscia do 1nF!

Co do opampow to tylko do ukladu regulacji wzmocnienia powinien byc dobry bo pracuje aktywnie. Reszta to wtorniki pracujace ze wzmocnieniem 1x a wtedy opamp ma bardzo niskie znieksztalcenia i bardzo szerokie pasmo. THD dla serii TL07X mierzone jest w tysiecznych procenta a pasmo przekracza grubo 1MHz! O szumach wogule nia ma co gadac.

Pewnie nie zwrociles uwagi na fakt ze caly preamp odwraca faze sygnalu wiec zgodnosc fazowa bedzie po podlaczeniu glosnika odwrotnie.
W preampie nie ma zmiany fazy, a szkoda.

jak wpłynie sygnał subsonic o tak dużym nachyleniu nie wystarczał by 12dB?

12dB na subsonic to malo minimum to 18dB a najlepiej 24dB lub wiecej.
24dB mozna wykonac na jednym wzmacniaczu operacyjnym, a ten co zostanie wykorzystac na przelacznik fazy.

zapodałbyś jakiś sprawdzony projekt najlepiej sumator subsonic i dp w jednym, wystarczy mi tylko schemat ale pcb mile widziane

schematow to ja mam duzo. Twoj niczym sie nie rozni tylko lepiej jest jak zamienilbys miejscami te bloki dajac regulacje glosnosci na wejsciu. Subsonic moze zostac a jak chcesz zmiene fazy to zamiast jednego czlonu subsonika dajesz zwykly odwracacz fazy i przelacznik.

Powrót