• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwofer na GDN 30/120/1 Tonsila

Reakcji
0
Witam!
Mam w planach budowę subwofera na Tonsilu GDN 30/120/1.
Zastanawiam się nad litrażem i strojeniem. Czy dać 50l czy 65l i czy stroić nisko (32-35Hz)czy troszkę wyżej (35-40Hz). Oczywiście chodzi o praktykę a nie symulacje które tez zrobię poglądowo sobie.
Czy ktoś budował już na tym ustrojstwie suba na tym forum i jakie wrażenia? Czym najlepiej to napędzać? Czy 150W z mostka 2xTDA7294 starczy? Czy zastanawiać się nad jakimś wzmacniaczem tranzystorowy (bipolarne czy MOSFET) rzędu 200W/8Ω?
Liczę na gorącą dyskusję.
Pozdrawiam!

br, nieco większa i raczej nie niskie strojenie bo ten tonsil tego nie lubi.
Wzmak koniecznie na tranach!

Witam.
Nie napisałeś bardzo istotnej informacji: jakie zastosowanie będzie miał ten subwoofer, muzyka czy film? bo to ma znaczące znaczenie co do wyboru strojenia.

ps. tonsil nie lubi dużych wychyleń, dlatego niskie strojenie mu nie służy.
pozdrawiam

Do słuchania ma być.. Muzyka, oczywiście filmy też będe na nim odtwarzał. Przeciez dobry sub w kinie sprawdzi sie napewno, odtworzy co dostanie na wejście nawet buczenio-dudneie jakie jest na sciezkach filmowych...

właśnie buduje suba na tym głośniku dziś lakierowałem obudowę
rozglądam się jezcze tylko za dobrym panelem
obudowa nie całe 70l rurka 10cm długa na 19cm
jestem ciekaw jak zagra

Załączniki

• dscn0480_104.jpg
    dscn0480_104.jpg
    54.3 KB · Wyświetleń: 0
Pokazuje:

Obudowa ma BR szczelinowy, nie wiem dokaldnie jak objetosc powinna wtedy byc oblicozna, wychodzi 55-61l w zaleznosci od uwzglednienia tunelu

Do obliczeń/symulacji bierze się objętość netto wnętrza obudowy.

A czy sub jaki buduje kolega nada się do muzyki(głównie rock i pop) w pokoju 16mkw? Do kina nie będzie wykorzystywany,wyłącznie muzyka. Nie chciałbym siać zamętu nowym tematem więc wolałbym wykorzystać istniejący wątek ponieważ już długi czas chodzi mi po głowie kupno lub zbudowanie własnego subwoofera jako uzupełnienie kolumn podłogowych.

Powrót