• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer 18"

Reakcji
0
Witam,
Szukam fachowej pomocy w odpowiedzi na kilka pytań.
Czy mogę zastosować Omnitronic BX-1850 (lub podobny głośnik estradowy ) jako subwoofer kina domowego ?
Jak wypadnie w porównaniu z Klipsch r115 sw ?
Czy w cenie 2000 zł jestem w stanie zbudować 18 calowy subwoofer aktywny nie wliczając ceny obudowy który będzie lepszy od powyższych konstrukcji ?

Czy mogę zastosować Omnitronic BX-1850 (lub podobny głośnik estradowy ) jako subwoofer kina domowego ?
Jak wypadnie w porównaniu z Klipsch r115 sw ?

Oczywiście że możesz, ale nie licz na to ze zagra lepiej niż Klipsch, bo ma więcej cali.
Jeśli byś kupił dobry, a co za tym idzie drogi głośnik estradowy 18", to wtedy można by porównywać.
Omnitronics montuje do swoich paczek raczej te tańsze modele głośników.

Czy w cenie 2000 zł jestem w stanie zbudować 18 calowy subwoofer aktywny nie wliczając ceny obudowy który będzie lepszy od powyższych konstrukcji ?

Nie sądzę.
Po pierwsze dobry głośnik, który poniżej tysiąca nie zejdzie, po drugie wzmacniacz, a raczej końcówka mocy + crossover, co daje sumę bliżej 3 tyś.

Za około 2000 zł, nie wliczając obudowy, można zbudować lepszy aktywny subwoofer 18" z dobrym przetwornikiem, np. B&C, Eminence i wzmacniaczem płytkowym DSP.

Nie za bardzo. Jeśli chodzi o subwoofer do użytku estradowego to:
Eminence to już przestarzałe konstrukcje i nie warto w to iść.
Dobry, nowy głośnik 18" z B&C kosztuje 2 tys. Jeszcze lepszy będzie Lavoce np. SAN184.03. Wzmacniacz z dsp do głośnika o tej mocy też będzie drogi.

Powrót