• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

[Subwoofer] 2 x stx 30-400-4-se

• Autor wątku Autor wątku GTK
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Shiver napisał:
Kolega chyba za dużo wymaga od taniego głośnika, chciałby i zejścia i dużego natężenia. A to że głośnik ma napisane w specyfikacji "estradowy" wcale nie oznacza że będzie odrazu ściany kruszył.

tu się zgodzę, oczekiwania są zbyt wysokie natomiast jutro mam nadzieje odsłuch będzie w klubie na większej przestrzeni zobaczymy co to potrafi

melisław napisał:
Takie suby mają kopać w klatę, a to jest bas w okolicach 80-100Hz..

Oj kopie dobrze, bardzo mi brakuje tylko troszkę lepszego wzmacniacza, z budą już nic nie będzie kombinowane, tunele nie świszczą na pełnym powerze też to nie będzie grane, mam nadzieje, że zdadzą egzamin

melisław napisał:
Można by je wogóle odciąć od dołu na koło 30Hz

crossover odcina 25hz filtrem subsonicznym i wydaje mi się zawsze powinno się go używać według mnie pomaga nie wiem jakie jest zdanie innych

Jeżeli sprzęt ma służyć przy dużym obciążeniu to zawsze powinien pracować z filtrem subsonicznym, jednak w Twoim wypadku jest nieco za nisko, 10hz wyżej byłoby ok.

Jest jak najbardziej prawdziwa, mam GDN 30-400-8 i wytrzymują 400W spokojnie.

Jaki masz litraż i jaki napęd do tego?
litrażu nie pamiętam ale paczki o podstawie trapezu o wymiarach wewnątrz szerokość frontu : 40 cm szerokość tyłu : 18 cm długość boku : 40 cm a wysokość paczki : 90 cm
Napęd : ADS HX 1600 (midbasy) + RWM 1505 (drivery)

I jak tam po testach na sali ?

Próbuj wsadzić ten styropian to zobaczysz że głośniki przyjmą pełną moc.

A co do filtra sub sonicznego, to faktycznie 10 Hz wyżej, a nawet 15 Hz wyżej było by dobrze.

Ostatnia edycja:
Powrót