Jako "nowy" pragnę się przywitać i prosić Was o pomoc, na początek w doborze przetwornika. Subwoofer który planuję zbudować będzie grał razem z JBL E90. Które według katalogu przenoszą 36Hz przy -3dB. Subwoofer miałby przenosić od 40-50Hz w dół, oczywiście im niżej tym lepiej, ale interesuję mnie szybki bas więc z góry założyłem że obudowa będzie zamknięta. Na obecną chwilę posiadam wiekowy już subwoofer Yamaha YST-SW300 gra w sumie niskim basem, ale dosyć "rozlazłym" (do kina domowego w sumie się nadaję) i przy większych głośnościach wpada w "palpitację" degradując dźwięk. Zastanawiałem się nad Scan Speak Revelator 32W-4878T00 lub może Peerless xxls 12 (widziałem parę konstrukcji na tych głośnikach, ale nigdy nie słyszałem) a może morel UW 1258 (najbardziej pasowały mi obliczanie Winisd przy nim) aczkolwiek moja wiedza na temat przetworników jest praktycznie zerowa więc mam nadzieję, że otrzymam od Was jakieś ciekawe propozycję. Obecnie w subwooferze mam 30 cm głośnik stąd przykłady właśnie w tym rozmiarze.