• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Subwoofer aktywny do kina domowego

Reakcji
0
Na początku witam wszystkich. Rozpocząłem budowę subwoofera do kina domowego ale jako że w tej dziedzinie to nawet nie raczkuje potrzebuje wszej pomocy.
Planowany głośnik to STX W.22.200.8.MCX | GDN-22-140-8-SCXhttps://stx.pl/w-22-200-8-mcx.html
Panel wzmacniacza PA 100.4 http://www.subwoofery.pl/pa100.html Czy może inny?
Obudowa to własna konstrukcja wyszło około 27l Obudowa wykonana z laminatu poliestrowego szklanego rdzeń to płyta meblowa 1,8 mm (stara szafka)
Amplituner kina to Pioneer VSX-832
Czy taka konfiguracja będzie dobrze grała projekt dość budżetowy coś zmienić ?
Bass reflex jaka średnica i długość ?
13491717_IMG_20181110_212919.jpg
13491746_IMG_20181110_212849.jpg

Br fi 70mm - długość dobierz pod siebie na słuch, kalkulacje nie grają.
Jakaś tam symulacje możesz zrobić tylko po to żeby sprawdzić czy wejdzie na długość (w środku można stosować kolanka)

A głośnik i płyta wzmacniacza dobrze dobrana? Co do malowania jest to żelkot taki sam jaki stosuje się budowie jachtów

Ten wzmacniacz to jest na kostce TDA 7294 .
Za wiele nie oczekuj od niego.
Głośnik 8 ohm więc z 30W będziesz miał z tego wzmacniacza.

Ostatnia edycja:
A głośnik i płyta wzmacniacza dobrze dobrana?

Panel może być.
Plus za wejście wysokopoziomowe, bo z odwracaniem polaryzacji można sobie poradzić w inny sposób niż za pomocą przełącznika.

Co do strojenia i litrażu, to możesz zerknąć na ten projekt: https://diyaudio.pl/showthread.php/...ie-do-wyboru-do-koloru-)-projekt-by-raven1985

To nie sub ale litraż i strojenie gwarantuje dobry, nie zamulony bas.
Nie am co przesadzać bo to nie jest subniskotonowy głośnik.
Ważne aby port BR był zaokrąglony z obydwu stron.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Głośnik 8 ohm więc z 30W będziesz miał z tego wzmacniacza.

Nie przesadzajmy, 40W powinien mieć spokojnie.
Przy takim głośniku nie ma co szaleć.
Za 300zł (elektronika) + obudowa, fajerwerków nie oczekujmy.
100W nie sprawi że sub zagra zdecydowanie lepiej.
Gdyby panel miał korekcję i inne "bajery", to więcej by dało niż dodatkowe waty.

Ostatnia edycja:
Nie przesadzajmy, 40W powinien mieć spokojnie.
Przy takim głośniku nie ma co szaleć.
Za 300zł (elektronika) + obudowa, fajerwerków nie oczekujmy.
100W nie sprawi że sub zagra zdecydowanie lepiej.
Gdyby panel miał korekcję i inne "bajery", to więcej by dało niż dodatkowe waty.

Masz nie właściwe podejście.
Przy 30-40W wzmacniacz będzie z pewnością często przesterowany.
Każdy chyba wie jaki jest efekt przesterowania.
Nie piszę o fajerwerkach , ale te 100W było by odpowiednie aby poprawnie wysterować głośnik i wykorzystać jego potencjał.

Przy 30-40W wzmacniacz będzie z pewnością często przesterowany.

To już zależy od użytkownika i tego czego oczekuje od konstrukcji.
Jeśli chce grać głośno to niestety, za mały głośnik i za słaby wzmacniacz.

Gdybym jednak miał wybór (zakładając że głośnik się nie zmienia), pomiędzy zwykłym panelem (volume, crossover, phase) który ma 100W, a panelem o połowę słabszym, który ma możliwość odcięcia niżej niż te standardowe 40Hz, dodatkowo EQ, pokrętło fazy 180* lub nawet 360*, subsonic, to zdecydowanie brał bym ten słabszy.

Wolę grać ciszej z jakością dobrego suba, niż grać głośno buczydłem.

Ja już to przerabiałem ;)

Ostatnia edycja:
Już w sprawie panelu nic nie zrobię bo zamówiony. Wiozłem PA 9.1 chyba trochę lepszy od poprzedniego.Używek szukałem bez skutku.

Panel może być.
Plus za wejście wysokopoziomowe, bo z odwracaniem polaryzacji można sobie poradzić w inny sposób niż za pomocą przełącznika.
[/QUOTE

Man nadzieje ze ten trochę lepszy ;)

Ostatnia edycja:
Instrukcji amplitunera wyjście jest opisane tak
Znamionowy poziom wyjściowy RCA I impedwcja1v/470 ohm PRE OUT

Czyli z tym PA 9.1 rozumiem ze będzie lepiej ?

Ostatnia edycja:
Nie chodzi o moc sygnału.
Np. w moim starym amplitunerze z wyjścia SUB OUT wydobywał się taki sygnał, że lepiej sub brzmiał podłączony wejściem wysokopoziomowym.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czyli z tym PA 9.1 rozumiem ze będzie lepiej ?

Od choć by dlatego że ma płynną regulację fazy.

jak to podłączyć pojedynczy kabel RCA do złącza w panelu tylko którego

Jak pojedynczy to do 100mV lub 500mV.

"Dzięki regulowanemu poziomowi sygnału wejściowego PA 9.1 może współpracować w zasadzie z dowolnym zestawem akustycznym lub kinem domowym, zapewniając bardzo doby poziom basu w zestawie.
Sygnał wejściowy to sygnał m.cz. w zakresie 0 - 100 mV lub 0-500mV, podany na gniazdo typu CINCH. ( SUB INPUT), oraz standardowe wejścia stereo o czułości 775mV."

Wszystko złożone ale niestety kompletna klapa Sub zamiast wydawać z siebie przyjemne dla ucha basy popierduje sobie. Po przysłonięciu bas reflexu trochę lepiej gra ale nie ma szału.Bas reflex 70 mm długość około 130 mm zaokrąglony z dwóch stron. Co poszło nie tak ?

Sub skończony błędy poprawione Wymieniłem tył na grubszy ma teraz 4 cm i uszczelniłem skróciłem bas reflex. Kabel do głośnika skrócony wcześniej dotykał reflexu W zasadzie jestem zadowolony z wyglądu i z basów jakie się wydostają z mojej skrzyneczki. Troche czasu zajęło wyregulowanie wszystkiego Do wymiany został jeszcze kabel RAC

Powrót