Witam. Chciałbym zbudować subwoofer aktywny (obudowa BS) lecz nie wiem jaki głośnik do niego dobrać (koniecznie musi być 8ohmowy ze względu na posiadany wzmacniacz). Zastanawiam się nad tonsilem gdn 25/80/1 i STX GDN-27-450-8-SC (nie wykluczam żadnej innej propozycji), a dysponuję kwotą na głośnik ok 150zł. Wiem, że są one w podobnej cenie a różnica między nimi w brzmieniu może być wielka. Od razu proszę o litraż obudowy i wymiary BS do głośników. Subwoofer ma nagłośnić pokój ok 16m2, a czasami małą domówkę w salonie otwartym ok 45m2. Posiadam już wzmacniacz do planowanego subwoofera o sporej mocy (testowałem go na głośniku 38cm i kiedy rozkręciłem wzmacniacz lekko za połowę to głośnik wykorzystywał całe swoje zawieszenie, więc nie mogłem sprawdzić całkowitych jego umiejętności, ale z topologii układu wygląda mi to na ok 150-200W) - temat wzmacniacza można pominąć, bo w razie konieczności kupię, bądź zmontuję coś odpowiedniego do tego. Jakiś czas temu myślałem o gnd 20/100/1. Słucham muzyki house i pochodne house (electro, progress...). Bardzo dziękuję za wszystkie rady.